Allround podium- en evenemententechnicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25798

In het kort

Als allround podium- en evenemententechnicus ben jij de specialist op het gebied van licht- en geluidstechniek. Of je nu werkt in een studio of tijdens een live-concert; als geluidstechnicus zorg jij ervoor dat alles perfect klinkt. Jij brengt concerten en festivals tot leven. Ben je graag bij optredens te vinden? En let jij nu al op het geluid tijdens concerten? Of houd je de lichtshow op festivals goed in de gaten? Dan is de mbo-opleiding allround podium- en evenemententechnicus voor jou. 

Downloads

Alle details


Voor wie is de opleiding allround podium- en evenemententechnicus? 

Jij hebt liefde voor muziek. Daarom wil je graag iedere band perfect laten klinken. Zodat een concert of optreden knalt. In welke ruimte dan ook. De technische kant van muziek ingewikkeld? Niet voor jou. Eerder spannend. Het is jouw droom om in een studio te werken. Of de techniek te regelen voor optredens. Zodat het geluid tijdens een live-optreden fantastisch klinkt. Dankzij jou hebben de bezoekers een fantastische tijd.  

Jouw droombaan is een baan als geluidstechnicus. Of als lichttechnicus. Daarom vind je het leuk op verschillende plekken te werken én je bent creatief. Creatief zijn helpt jou om oplossingen te vinden. Zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Wat doe je bij slecht weer? Gespannen artiesten? En grote groepen mensen tijdens een evenement? Jij hebt overal een antwoord op. ‘s Avonds werken? Ook dat is voor jou geen probleem. Van 9 tot 5 werken is toch niets voor jou.  

Tijdens de opleiding 

Tijdens de opleiding krijg je les in de verschillende licht- en geluidstechnieken. Daarnaast leer je alles over de veiligheid van artiesten, medewerkers en het publiek. Wat doe je bijvoorbeeld bij een storm tijdens een festival? En hoe ga je om met een publiek van 80.000 mensen? Die vragen leer je tijdens je opleiding beantwoorden. Daarnaast krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. 

Alles leren over licht en geluid? Dat doe je het beste in de praktijk. Tijdens deze opleiding krijg je les op de meest bijzondere locaties. Denk aan het Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom. Of Theater de Maagd in Bergen op Zoom. En Theater De Kring in Roosendaal. De nieuwste technologie leer jij meteen gebruiken tijdens de opleiding. 

In het tweede en het derde jaar van de opleiding loop je stage. Je docenten hebben veel contacten bij bedrijven. Zij weten precies waar je als podium- en evenemententechnicus nodig bent. Zij helpen je graag met het vinden van een interessante stage. In het tweede jaar loop je zo’n 300 uur stage bij een bedrijf in Nederland. Liever naar het buitenland? Ook dat is mogelijk. In het derde jaar is de stage ongeveer 900 uur en kies je zelf in welk land je dit doet.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Ben jij nu al enthousiast op zoek naar vacatures voor een geluidstechnicus? Als allround podium- en evenemententechnicus werk je in vaste dienst. Of je gaat als freelancer aan de slag. Jouw droombaan vind je op plekken zoals deze:  

 • Schouwburg 
 • Muziekcentrum 
 • Theater 
 • Theatergezelschap 
 • Producent (opera, dans, drama, cabaret) 
 • Festival 
 • Poppodium 
 • Geluidsstudio 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding allround podium- en evenemententechnicus? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan het conservatorium of de pabo. Of je volgt een opleiding in beeldende kunst en vormgeving, communicatie, ICT en facilitaire dienstverlening.  

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Keuzedelen 

Bij de opleiding allround podium- en evenemententechnicus kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Orienteren op ondernemerschap
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Live beeld
 • Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Rigging in de evenemententechniek
 • Systeembeheer voor ethernet

Leslocaties

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er, samen met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3 en podium- en broadcast en streamingtechnicus niveau 4, 27 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Allround podium- en evenemententechnicus, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.