Sector zorg en welzijn

Vind je het leuk om voor anderen te zorgen? Of vind je het fijn als dingen goed schoon zijn? Of hou je van lekker eten bereiden? Dan is de sector zorg en welzijn misschien wel iets voor jou.  

Leerjaar 1 en 2

In leerjaar 1 bereiden we je voor op de sectorkeuze.  

Als je in leerjaar 2 hebt gekozen voor zorg en welzijn begin je met oriënteren. Alle onderdelen van zorg en welzijn komen aan bod. Je maakt kennis met professioneel schoonmaken, uiterlijke verzorging, koken en zorgen voor jezelf en anderen. Naast de praktijklessen krijg je ook theorie over alle onderdelen van zorg en welzijn. En je gaat je eigen kookboek samenstellen. Op deze manier word je goed voorbereid op wat er nog gaat komen de volgende jaren. 

Leerjaar 3 en 4

In leerjaar 3 ga je bij de theorie- en praktijklessen nog verder verdiepen in kooktechnieken, horeca- en schoonmaakvaardigheden. 

In leerjaar 4 ga je echt werken. Je gaat voor het eerst stage lopen in het schoolrestaurant (de catering). Voor personeel en leerlingen ga je de lunch verzorgen. Waardoor je kan werken aan je vaardigheden in de bediening en de keuken. Daarnaast verzorg je de afwas en was voor de school. Dit is een hele lesdag. Je werkt in kleine groepjes en werkt afwisselend in de bereiding, de bediening en de civiele dienst (zoals de afwas en koffie verzorgen). Bij de lessen Werken in de Keuken ga je leren hoe je in een grootkeuken moet werken. In dit jaar kan je je eerste certificaat halen voor Schoonmaak in de Groothuishouding, waarbij je professioneel leert schoonmaken. Een erg waardevol certificaat voor de toekomst. 

Leerjaar 5 en 6

Je kiest in leerjaar 5 voor de richting keuken of zorg. Bij de richting keuken kan je een certificaat halen voor Werken in de Keuken. Bij de richting zorg kies je voor Huis en Zorg of Werken in de Zorg. Voor beide richtingen zijn certificaten te behalen. Daarnaast ga je in klas 5 hard aan het werk met het ontwikkelen van een professionele werkhouding en je competenties. Dat doe je ook door twee dagen per week stage te lopen bij een van onze stagebedrijven buiten de school. 

In leerjaar 6 hebben we drie richtingen:

  • Entree-opleiding, mbo niveau 1
  • Maatwerk-traject 
  • Je gaat nog een jaar verder met de reguliere opleiding 

Wil je nog meer weten over deze sector? Bekijk dan hier het filmpje