Sector groen

Houd je van de natuur? Weet je van aanpakken? En vind je het fijn om buien te werken? Dan is de sector groen misschien wel iets voor jou.  

Leerjaar 1 en 2

In leerjaar 1 ga je je eigen planten verzorgen en kweken. Je leert planten- en bomen bij naam en je leert van alles het gereedschap. In een periode van tien weken ga je samen met Curio mbo studenten van de opleiding groen aan de slag. De studenten vertellen je alles over dierenverzorging. Je verzamelt van je werk foto’s, verslagen en opdrachten in je portfoliomap. Deze map breid je uit in leerjaar 2, 3, 4 en 5. 

In leerjaar 2 leer je nog meer over gereedschappen, maar ook over machines. Veiligheid tijdens het werken is natuurlijk ook belangrijk. Je gaat de plantenkas in, verzorgt planten binnen de school en onderhoudt de plantsoenen op school. Je maakt diverse uitstapjes naar bijvoorbeeld een kinderboerderij en een hondenpension.  

 

Leerjaar 3 en 4

In leerjaar 3 gaan we echt aan de slag met tuinaanleg en tuinonderhoud. Je leert hier bomen planten en het gazon aanleggen. Ook ga je aan de slag met maaien, hagen snoeien en bladblazen. Je gaat af en toe mee op project met leerlingen uit leerjaar 5. 

In leerjaar 4 ga je verder met de onderdelen voor je portfolio. Ook leer je steeds meer namen van bomen en planten. Je gaat leren voor het VCA, dat is een veiligheids-certificaat. En je gaat het certificaat Werken in het groen dit schooljaar halen. Ook mag je voor het eerst stage lopen. Dat doe je bij ons LeerWerkBedrijf. Gaat dit goed, dan mag je stage lopen bij een echt bedrijf. 

Leerjaar 5 en 6

Je gaat 1 dag in de week mee met een instructeur. Dat houdt in dat je bij bedrijven of bij mensen thuis de tuinen gaat onderhouden. Je gaat twee dagen externe stage lopen bij een bedrijf. Jouw verslagen hiervan komen in je stagemap en uiteindelijk ook in jouw (uitstroom)portfolio. 

 

In leerjaar 6 hebben we drie richtingen: 

  • Entree-opleiding, mbo niveau 1
  • Maatwerk-traject  
  • Je gaat nog een jaar verder met de reguliere opleiding 

 

Wil je nog meer weten over deze sector? Bekijk dan dit filmpje