Curio de rotonde Breda

Leerwegen
  • Theoretisch
  • Kader
  • Basis
  • Entree klas
  • Parallelklas
Kenmerken
  • Profiel dienst- verlening en producten
  • Specifiek vmbo
  • Structuur en duidelijkheid
  • Kleinere klassen

Over Curio de rotonde

Heb jij wat meer hulp nodig op het voortgezet onderwijs? Is leren voor jou lastig? Of heb je extra ondersteuning nodig bij je gedrag? Welkom op Curio de rotonde. De vmbo-school waar je op het juiste moment de juiste steun krijgt. De hoeveelheid ondersteuning en begeleiding op onze school valt tussen het speciaal voortgezet onderwijs en regulier onderwijs in.

Curio de rotonde helpt je de juiste plek in de wereld te vinden. Op jouw eigen, wijze weg. Bij Curio de rotonde krijg je de aandacht die jij verdient. Bij ons gaat het anders dan op een reguliere vmbo-school. Samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en eventuele hulpverlening zorgen we dat we jou op een goede manier begeleiden en ondersteunen.

Je volgt bij ons je eigen, wijze weg. We helpen je om het beste uit jezelf te halen in een vertrouwde en veilige omgeving.

Image
Locatie

Groene Woud 2
4834 BC Breda

Wij zijn tussen 08.00 uur en 16.00 uur bereikbaar (tussen 12.00 tot 13.00 uur gesloten ivm lunchpauze). We verzoeken jullie om de ziekmeldingen via magister te doen en algemene vragen via derotonde@curio.nl te sturen. Voor dringende vragen kan de mentor gemaild worden.
 

Ons onderwijs

Curio De Rotonde 58

Vanaf het nieuwe schooljaar werken we met een tweejarige onderbouw. Dit was voorheen drie jaar. Je krijgt een  aangepast lesprogramma dat aansluit op je persoonlijke reden van aanmelding. Door maatwerk te bieden, gaan we samen aan de slag om leerachterstanden te verkleinen. De eerste klas krijgt aan het begin van het schooljaar extra mentoruren. Daardoor is er nog meer ondersteuning vanuit de mentor. Zowel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling als op het gebied van leerstrategieën (manieren om iets te leren).

Curio De Rotonde 62

Curio de rotonde vindt het belangrijk dat je ontdekt waar je goed in bent. Dat je in staat bent bewuste keuzes te maken. En je breed oriënteert. Tijdens het oriëntatieprogramma in de onderbouw maak je kennis met het profiel dienstverlening en producten. Je werkt aan vaardigheden en competenties die nodig zijn om goed in de kennissamenleving te kunnen functioneren. En om te kunnen werken en levenslang te kunnen leren. Dat noemen we de 21e-eeuwse vaardigheden. Daarnaast maak je kennis met andere profielen, zodat je je breed kan ontwikkelen en oriënteren.

Door de verschillende projecten onderzoek, ontdek en ontwikkel je je persoonlijke kwaliteiten en talenten. Door actief te werken aan ‘echte’ problemen (projectonderwijs) word je gestimuleerd om het geleerde direct toe te passen. 

Curio De Rotonde 95

In de onderbouw ga je elke week een uur met je eigen ontwikkeling aan de slag. Dat noemen we het ontwikkeluur. Je gaat tijdens deze lessen op zoek naar de antwoorden op de volgende vragen: ‘wie ben ik?’, ‘waar sta ik?’ en ‘waar wil ik naartoe?’. Door hier over na te denken, kun je betere keuzes maken.

Curio De Rotonde 90

In Nederland ben je verplicht bij de theoretische leerweg in zes vakken examen te doen. Op Curio de rotonde is het ook mogelijk om in zeven vakken examen te doen. Dit extra vak verhoogt de kans van slagen. Lijkt het erop dat je niet gaat slagen? Dan kun je het extra vak laten vallen na het maken van de examens.

Curio De Rotonde 41

Binnen de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg bieden we het profiel dienstverlening en producten aan in de bovenbouw. Dit profiel is breed: het is niet aan een leergebied gebonden. Hierdoor hoef je nog geen richting te kiezen. Je onderzoekt welke beroepen je leuk vindt en je voert allerlei praktijkopdrachten uit. Dit helpt jou om te ontdekken waar je goed in bent en wat je graag nog zou willen doen. Wat je bij ons leert, kun je later bij alle beroepen gebruiken.

Bekijk hier filmpje over dit profiel
Curio De Rotonde 53

Bij Curio de rotonde wordt aan het eind van de tweede klas een advies gegeven over de leerweg die in klas 3 gevolgd gaat worden. We werken daarbij met een ontwikkelingsperspectief dat elk jaar met jou en je ouder(s)/
verzorger(s) besproken wordt (groeidocument).

Bekijk de leerwegen
Curio De Rotonde 80

De entree klas bereidt kwetsbare leerlingen voor op een overstap naar een niveau 2 mbo-opleiding. We doen
dit met onderwijs op maat en intensieve begeleiding. Leerlingen werken in de mbostructuur, maar wel in de veilige omgeving van het voortgezet onderwijs (vo). Hierdoor wordt de stap naar het mbo kleiner. De entree klas is voor leerlingen die niet passen binnen de reguliere bovenbouw die wij aanbieden. Maar die ook nog niet toe zijn aan een overstap naar het mbo. De entree klas is een samenwerkingen tussen Curio entree, Curio de rotonde en het bedrijfsleven.

Curio De Rotonde 95

Elke leerling heeft recht op passend onderwijs. Soms is bij de overstap van de basisschool nog niet duidelijk waar een leerling het best tot zijn of haar recht komt. Op een school in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of op een specifiek vmbo zoals Curio de rotonde. Samen met het Brederocollege zijn we de ‘vso parallelklas’ gestart. In deze klas krijg je van minder verschillende docenten les en blijf je voor de theorievakken in een vast lokaal. Samen met het ondersteuningsteam van het Brederocollege en van Curio de rotonde kijken we gedurende het schooljaar wat de beste plek voor jou is.

Bekijk de school

Wil je alvast een kijkje nemen in ons gebouw? Klik dan op de link hieronder voor de virtuele tour. Met een simpele klik wandel je door heel de school heen. Je ziet onze lokalen, de praktijkruimtes en de aula. Er is van alles te ontdekken, dus kijk op je gemak rond. Zie jij jezelf hier de komende jaren al rondlopen?