Algemene informatie
In het scholingstraject komen vaardigheden aan de orde die nodig zijn om het praktische / hands-on ‘keukenwerk’ te kunnen uitvoeren.
De belangrijkste taken in de horecakeuken zijn het maken van een mise-en-place; het bereiden van gerechten en componenten; het afwerken hiervan voor uitgifte en het schoonmaken. Ook zorgt hi/zij voor ontvangst, controle en opslag van geleverde producten. Het scholingstraject is praktijkgericht en bevat daarnaast ondersteunende theorie.
Met dit certificaat kan snel nieuw personeel worden toegerust en ingezet. Het scholingstraject bereidt de certificaathouder voor op de meeste praktische taken in de keuken zoals het maken van de mise en place, koken en schoonmaken.
Data: | De opleiding duurt 12 weken met lesdagen van 9:00-17:00 uur. |
Locatie: | Curio, Markendaalseweg 35 te Breda |
Voor: |
Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen en/of buurthuizen. |
Door: |
Een bevoegd docent consumptieve technieken van Curio. |
Kosten: |
De kosten zijn €2380,-. Deelnemers komen in aanmerking voor een subsidie van €950,-, waardoor de totale kosten op €1430,- uitkomen. |
Inhoud
Kerntaak 1: Bereidt gerechten
- Werkproces 1: Maakt mise en place ,
- Werkproces 2: Bereidt gerechten en componenten
- Werkproces 3: Werkt gerechten voor de uitgifte af
- Werkproces 4: Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon
Kerntaak 2: Beheert keukenvoorraden
- Werkproces 1: Ontvangt en controleert geleverde producten
- Werkproces 2: Slaat geleverde producten op
Lesmateriaal
Ter ondersteuning van de theorie en de praktijk kan gebruik worden gemaakt van de online lesmethode van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) of Gastronomixs.
Planning onderwijs
De opleiding duurt 12 weken, daarnaast werken in een keuken van een horecabedrijf (bij voorkeur erkend door het SBB) is een pré. Per week worden 4 klokuren praktijkonderwijs en 2 klokuren theorieonderwijs verzorgd. Op de schooldag is er op individuele basis studieloopbaan begeleiding mogelijk.
Voor deze opleiding kunt u het volgende van Curio verwachten:
- Intakegesprek per deelnemer;
- 12 dagen onderwijs;
- Dagen van 6 klokuren onderwijs (exclusief pauzes);
- 1 dagdeel ingericht voor het praktisch examen;
- Lesmateriaal en (praktijk)middelen;
- Examinering en certificaat-uitreiking;
- Begeleiding door docent Curio (intern en extern).
Vakkennis en vaardigheden
De certificaathouder:
- heeft kennis van voedingswensen en voedingseisen
- kan vakterminologie toepassen
- kan keukenapparatuur en –gereedschap hanteren
- kan afwerktechnieken toepassen
- kan bereidings- en kooktechnieken toepassen
- kan kwaliteitsnormen toepassen
- kan productietechnieken zoals schoonmaaktechnieken, opdeeltechnieken en koude en warme voorbewerkingen toepassen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen- en persoonlijke hygiëne, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit en HACCP toepassen
- heeft kennis van voedingswensen en voedingseisen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen- en persoonlijke hygiëne, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit en HACCP toepassen kan relevante bedrijfsvoorschriften toepassen
- kan wettelijke richtlijnen op het gebied van FIFO toepassen
- kan zijn kennis over eigenschappen, kwaliteitscriteria, samenstelling en bereidingswijze van gerechten, producten en ingrediënten toepassen.
Resultaat
De opleiding wordt afgesloten met een examen.
Het examen betreft een proeve van bekwaamheid van examenwerk en is gevalideerd door de valideringscommissie van Curio, sector VGG.
Tijdens deze proeve beoordeelt een beoordelaar je werk door observatie; wat je doet tijdens de proeve.
Wilt u een maatwerk opleiding? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.