You are here:

Knaagdierbeheersing (IPM-KBA)

Ben jij degene die verantwoordelijk is voor de bestrijding van ratten en/of muizen op het bedrijf?

Vanaf 1 januari 2023 heb je de licentie IPM-KBA nodig en het bedrijf moet zijn ingeschreven in het register IPM-KBA bij Bureau erkenningen via KPMB. IPM-KBA gaat dan de huidige KBA(-GB) licentie vervangen die dan vanaf dat moment komt te vervallen.

Met de licentie IPM-KBA is het uitsluitend mogelijk om bestrijdingen uit te voeren op het eigen agrarische terrein.

Algemene informatie knaagdierbeheersing (IPM- KBA)

Je leert hoe je op een geïntegreerde wijze overlast door ratten en muizen kunt voorkomen. Dat betekent: eerst voorkomen, dan genezen:

 • Je leert hoe je een risico-inventarisatie maakt
 • Hoe je m.b.v. de risico-inventarisatie een plan opstelt
 • Hoe bouwkundige maatregelen en goede hygiëne bijdragen aan het zo veel mogelijk voorkomen van het gebruik van rodenticiden.

Ter bestrijding van knaagdieren (o.a. ratten en muizen) is het voor eigenaren/medewerkers van agrarische bedrijven mogelijk om zelf bestrijdingen uit te voeren op het eigen agrarische terrein en gebouwen. Vanaf januari 2023 is hiervoor de licentie IPM-KBA noodzakelijk en dient er een bedrijfscertificering te worden aangevraagd. IPM-KBA gaat dan de huidige KBA(-GB) licentie vervangen die dan vanaf dat moment komt te vervallen. Met de licentie IPM-KBA is het uitsluitend mogelijk om bestrijdingen uit te voeren op het eigen agrarische terrein.

Centraal in IPM-KBA is het aantoonbaar werken volgens de beginselen van Integrated Pest Management (IPM), zoals het uitvoeren van een risico inventarisatie, plan van aanpak, monitoring, preventieve- en werende maatregelen, niet-chemische en pas in laatste instantie, indien nodig, chemische middelen.

Data:

De cursus staat gepland op de volgende momenten:

 • 25 september 2024
 • 6 november 2024 
 • 22 januari 2025 
Bijzonderheden: Inclusief koffie/thee, vooraf toegestuurde e-learning, deelname aan examen en aanmelding Bureau Erkenningen.
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor:

Deze cursus is bestemd voor degene die verantwoordelijk is voor de bestrijding van ratten en/of muizen op het bedrijf. 

Door: Docenten werkzaam voor Curio
Kosten:

€ 240,00 per deelnemer (vrijgesteld van btw)

Duur: De cursus wordt gegeven van 13:00-17:00u met aansluitend het digitaal examen na een korte pauze. 

Inhoud van de cursus knaagdierbeheersing

In deze knaagdierbeheersing cursus worden met praktische presentaties en filmpjes getoond waar de problemen en oplossingen liggen. Ook worden er onderlinge ervaringen uitgewisseld.

Er is nieuw online lesmateriaal voor de cursus IPM-Knaagdierbeheersing beschikbaar! De aansprekende interactieve e-learning bevat alle informatie om je voor te bereiden voor het nieuwe examen IPM-KBA. Voorafgaand aan de cursus krijg je de E-learning toegestuurd,  ter voorbereiding op het examen.

De onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn:

 • IPM werkwijze
 • Monitoring en leefwijze knaagdieren
 • Preventieve maatregelen en bestrijding
 • Plan van aanpak uitvoeren, registreren en evalueren
 • IPM in de praktijk

Resultaat

Na het behalen van de IPM-KBA examen wordt dit aangemeld bij Bureau Erkenningen en ontvang je het vakbekwaamheidsbewijs IPM-KBA. Deze is 5 jaar geldig en kan worden verlengd door het volgen van twee bijeenkomsten:

 1. Een praktische bijeenkomst
 2. In het laatste jaar van geldigheid een theoretische bijeenkomst

Via de link kun je nalezen welke veranderingen er zijn. 

Wil je een maatwerk cursus? Wij brengen graag een offerte uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van de organisatie. Bij maatwerktrajecten is er ruimte voor bedrijfsspecifieke toepassingen, vragen en doelstellingen.