You are here:

Hondentrimmen opleiding

Zijn honden je lievelingsdieren en lijkt het je leuk om voor je werk met honden te werken? Wat dacht je van het knippen van hun vacht? Dan is de opleiding hondentrimmen misschien wel iets voor jou. Met je eigen hondentrimsalon kun je je eigen werkdagen en werktijden indelen. Leer alles over dit mooie vak met onze vernieuwde opleiding hondentrimmen.

Hondentrimmen

Algemene informatie opleiding hondentrimmen

Data:

De opleiding start op 11 september 2024.

Bijzonderheden: Inclusief koffie/thee, lesmateriaal, gebruik materiaal tijdens de praktijklessen en getuigschrift.
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor:

Deze opleiding is gericht op iedereen die interesse heeft in het vak hondentrimmen of voor zichzelf wil beginnen met een trimsalon. Cursisten van de opleiding hondentrimmen worden werkzaam in de tertiaire sector. Ze gaan in loondienst bij een trimsalon of starten zelf een trimsalon.
Er is geen vooropleiding nodig voor het volgen van deze opleiding. Er wordt wel een aanwezigheid van minimaal 80% procent verwacht. 

Door:

De opleiding wordt verzorgd door Sabine de Bruijn-Leening, 2e graads HBO+ Docent/Educatie – en kennismanager, afgestudeerd aan de Aeres Hogeschool te Wageningen. Sabine is sinds 2008 vakdocent voor de opleiding hondentrimmen bij Curio MBO & Bedrijfsopleidingen.

Kosten:

€ 1250,00 (vrijgesteld van BTW) inclusief theorie en praktijkexamens.

Duur: De opleiding wordt gegeven in 20 lessen (inclusief examen). De lessen zijn op woensdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur. De praktijkexamens vinden doordeweeks plaats.

Inhoud van de opleiding hondentrimmen

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en uit praktijklessen. In deze lessen komen de volgende onderwerpen aan bod:

Theorie:

Praktijk:

 • Inrichting trimsalon
 • Ergonomisch werken
 • Rassenkennis
 • Vachtkennis
 • Materiaalkennis
 • Huidaandoeningen
 • Gedrag
 • EHBO
 • Omgang klanten
 • Materiaalkennis
 • Vachtverzorgingstechnieken
 • Vachtkennis
 • Borstel- en kam technieken
 • Hanteren & gedrag
 • Wassen & föhnen
 • Plukken, knippen, uitdunnen en scheren
 • EHBO
 • Hygiëne

We hebben inmiddels legio enthousiaste reacties van onze deelnemers mogen vernemen. Een paar voorbeelden:

“Ik had al een keer een dag mee gelopen met een kennis met een eigen trimsalon. Ik vond het gelijk geweldig! In 2018 heb ik de trimopleiding afgerond bij Curio VGG in Breda.  Dit was een hele leuke en leerzame opleiding.  Ik heb hier een hoop geleerd. Van poedels knippen, ontwollen, plukken, effileren enzovoort. Ook goede leerzame theorie lessen gehad. Alles werd goed geregeld en er werd altijd goed geholpen met dingen.”

“Het is altijd mijn droom geweest om met dieren te werken en vooral honden. Samen met mijn verleden als kapster dacht ik dat dit de perfecte opleiding zou zijn. En wat ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Voor de opleiding is een stage verplicht. Uiteindelijk heb ik  hier heel veel geleerd en ontzettend naar mijn zin gehad. Op je stage leer je toch het meeste! Aan het einde van mijn stage heb ik nog bij een aantal andere trimsalons een dagje meegelopen om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Dit was echt super leerzaam omdat elke trimmer een andere werkwijze heeft en andere producten gebruikt.”

“Ik vond het een leuke en leerzame opleiding. Alles wat je moet weten komt uitgebreid aan bod. De theorielessen gingen over rassenkennis, vachtkennis, materiaalkennis, huidaandoeningen, gedrag, ergonomisch werken, inrichten trimsalon, EHBO en omgang met klanten. De praktijk leer je tijdens de praktijklessen, maar vooral tijdens je stage (minimaal 480 uur). Trimmen is meer dan alleen maar knippen, plukken of ontwollen. Alle theorie pas je tijdens je stage in de praktijk toe."

Aan te schaffen materialen voor deze opleiding

Voor de opleiding dienen professionele scharen en werkkleding aangeschaft te worden. Curio adviseert over de juiste scharen en verkooppunten. De 2e les zal bij een groothandel worden verzorgd. Zij bieden dan ook de mogelijkheid om de benodigde materialen met 10% korting te kunnen aanschaffen.

Verdere materialen (borstels, kammen, scharen, tondeuses, tafels, stoelen, shampoos, ed.) zijn aanwezig en kunnen tijdens praktijkuren worden gebruikt.

Stage bij een hondentrimsalon

Stage is verplicht met een minimum van 480 uur. Voor het aanleren van vaardigheden is veel herhaling en ervaring nodig. Het stageadres hoeft geen officieel leerbedrijf te zijn. Je mag bij meerdere trimsalons stagelopen. Wij adviseren dit zelfs.

Examen

De opleiding zal worden afgesloten met een theoretisch examen en praktijkexamens

Het praktijkexamen bestaat uit 4 onderdelen, plukken, knippen, effileren en scheren.
Voor deelgenomen mag worden aan de praktijkonderdelen moet voldaan zijn aan de stage eisen en opdrachten. Je neemt daarna eerst deel aan een proefexamen voor de praktijk waarna je op advies deel kunt nemen aan de verschillende onderdelen voor de praktijkexamens.

Wanneer alle examens met een voldoende zijn afgerond ontvang je een Curio getuigschrift.

Het bedrijf Alles-Over-Hondentrimmen - www.allesoverhondentrimmen.nl - faciliteert hondentrimmers in opleiding met een online videotheek: 'TRIMBOEK-digitaal’ (trimboek.nl)

Met een abonnement kunnen cursisten educatieve video’s de trim-technieken bekijken, uitgevoerd door professionals in het vak en zijn dan beter voorbereid op het trimmersexamen.

Als cursisten van Curio hun bewijs van inschrijving e-mailen naar  contact@allesoverhondentrimmen.nl ontvangen zij een kortingscode waarmee zij 18% korting krijgen op de abonnementsprijs.