You are here:

Marjolein zet door en studeert cum laude af ondanks haar NHA

Marjolein Traa (20) heeft niet-aangeboren hersenletsel. In haar leven hebben mensen vaak gezegd dat ze dingen niet zou kunnen. Soms beïnvloedde dat haar keuzes. Op andere momenten dacht ze juist: ik zal ze eens wat laten zien! Ze zat op een mytylschool, maar wilde naar een groep 8 op een gewone school. Dat lukte haar. Daarna deed ze mavo en nu is ze cum laude geslaagd voor haar mbo-opleiding apothekersassistente bij Curio.

Paspoort:  
Naam:  Marjolein Traa
Beroep:  Cum laude geslaagd voor de opleiding apothekersassistent 
  Apothekersassistent in het TweeSteden ziekenhuis
  Schrijver van de blog: Leinzbrein, a girl with a story over haar leven met NAH 
  Geeft als ervaringsdeskundige workshops aan zorg-medewerkers die werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Uitspraak:

"Ik heb veel meegemaakt als klein meisje en mijn verleden heeft me gemaakt zoals ik nu ben."
Uit: haar website Leinzbrein.nl

Vooroordelen
“Toen ik zeven jaar was ben ik van de trap gevallen. Ik lag een maand in coma en toen ik wakker werd kon ik niets meer. Ik heb alles opnieuw moeten leren, net als een baby. Van eten, tot praten tot lopen. Dat was niet makkelijk. Ik weet nog goed hoe ik was als meisje zonder hersenletsel. Het is lastig om te accepteren dat ik zo nooit meer zal worden. Mensen merken aan me dat ik hersenletsel heb. Mijn stem klinkt wat anders en ik loop niet zo makkelijk. Ik moet mijn lichaam heel bewust aansturen als ik loop. Mensen hebben daardoor vooroordelen over me. Soms praten ze tegen me alsof ik een kleuter ben.”

“Tijdens mijn hele schoolperiode ben ik gepest door klasgenoten. Sommige docenten hielpen me wel, maar anderen wilden het niet zien. Ik kreeg de mogelijkheid om langer over mijn studie te doen. Dat heb ik samen met mijn trajectbegeleider van te voren al afgesproken. Op een bepaald moment wilde ik klaar zijn met mijn opleiding. Zodat ik aan het werk kon gaan. Ik heb alles op alles gezet om mijn examens in de normale tijd te halen.”

Mijn beste vriendin was er echt voor mij

Ik ben een doorzetter
“Corona maakte het extra lastig voor me. Online onderwijs volgen is voor mij een ramp. Het kwam niet meer bij me binnen. Ik haalde ineens drieën en vieren in plaats van achten en negens. Gelukkig kon ik er met mijn beste vriendin over praten. Zij was er echt voor mij. Toen de online lessen voorbij waren heb ik alles opzijgezet om te leren. Ik leerde twee tot drie uur elke dag. Mij helpt het vooral om te schrijven tijdens het leren. Dus dat heb ik heel veel gedaan. Schrijven en overtypen van belangrijke stof. En de belangrijkste zinnen in boeken markeren. Het schrijven gaat moeilijk. Ik krijg er kramp door in mijn vingers. Soms was ik te moe om te leren. Als ik overprikkeld was bijvoorbeeld. Het voelt dan als een gevecht met mezelf. Maar ik ben een doorzetter. Dat komt waarschijnlijk door wat ik als kind heb meegemaakt.”

Cum laude geslaagd
“Uiteindelijk was het een grote verrassing dat ik cum laude geslaagd ben. Volgens mijn eigen berekeningen, had ik dat nét niet gehaald. Maar tijdens de diploma-uitreiking werd ineens mijn naam genoemd. Mijn beste vriendin, nog een student en ik waren alle drie cum laude geslaagd. We werden in het zonnetje gezet.”

Droom van een baan
“Daarna wilde ik snel een baan vinden. Maar ik was even het geloof in mezelf kwijt. Bij het UWV was ik gekeurd voor 4 uur werken per dag. Langer werken is te vermoeiend voor me. Ik was bang dat ik nergens aan de slag zou kunnen. Toch postte ik een bericht op LinkedIn. Ik gaf aan dat ik niet-aangeboren hersenletsel heb. Dat ik cum laude geslaagd ben en een baan zocht. Dat bericht is viral gegaan. Ik kreeg al snel een reactie en heb nu een baan bij de apotheek in een ziekenhuis. Dat is altijd al mijn droom geweest. Ik heb al een dag meegelopen. Het is een warm team met mensen die met me meedenken. Dat voelt goed, want ik ben klaar met mensen die niet in mij geloven! In september mag ik beginnen.”

Marjolein heeft een blog: Leinzbrein - a girl with a story over het leven met niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast geeft ze als ervaringsdeskundige workshops aan medewerkers in de zorg die werken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

---
Wij zijn Curio - In deze verhalenreeks vertellen we de bijzondere verhalen van onze medewerkers, leerlingen en studenten, alumni en relaties. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het unieke karakter van het merk Curio.
---

Lees ook