Ben jij onze nieuwe vrijwilliger?

Lezen, schrijven of werken met de computer. Voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar wist je dat een op de zes mensen hier moeite mee heeft? De Nederlandse taal is niet voor iedereen even makkelijk. Lijkt het jou leuk om één of meerdere mensen te helpen met de Nederlandse taal- of het gebruik van een computer? Meld je aan als vrijwilliger bij Curio of bij de Bibliotheek. En maak hét verschil voor een ander.

Be Nt2 Vrijwilligers Banner

Word vrijwilliger

Curio zoekt vrijwilligers die in de klas kunnen ondersteunen bij de cursussen basiseducatie (be) en Nederlands als tweede taal (Nt2). Hierbij worden vrijwilligers ingezet ter ondersteuning van de deelnemer. Daarnaast zoeken we taal- en digi-vrijwilligers voor de (Digi)Taalhuizen in de bibliotheken. Het (Digi)Taalhuis is er voor iedereen vanaf 18 jaar die hierin ondersteuning kan gebruiken. Word jij onze nieuwe vrijwilliger? Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden en meld jezelf aan.

Maak het verschil voor een ander


Jac de Bruin is gepensioneerd docent Nederlands en taalvrijwilliger bij Taalhuis in de Nieuwe Nobelaer. Als taalvrijwilliger ondersteunt hij mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal spreken en lezen. Een van de mensen die hij begeleidt, is Marco Alberts. Wekelijks komen ze samen in het Taalhuis voor leesoefeningen en uitleg. De reden dat Marco bij het taalhuis aanklopte was dat hij zichzelf beter wil redden in de maatschappij. Daarnaast wil hij graag zijn driejarige zoon Teun kunnen voorlezen en later kunnen helpen bij het maken van huiswerk. In de coronatijd las Marco voor het eerst zelf voor aan Teun. Jac kon dit moment volgen via de telefoon. "Ik vond het prachtig om te zien. Daar doe je het allemaal voor!" Marco heeft inmiddels zijn eerste boek uitgelezen en is nu bezig met een cursus Nederlands schrijven. Hij roept anderen op die ook moeite hebben met lezen en schrijven om bij het Taalhuis om hulp te vragen: "Het taalhuis heeft mijn wereld vergroot."

bron: Etten-Leurse bodeJac de Bruin en Marco Albers tijdens een taalles. (Foto: Monique Jansen)

Het Taalhuis heeft mijn wereld vergroot