Het project ‘Van Grond tot Mond’ 2020

Dit schooljaar hebben 80 studenten van de Curio opleidingen Horeca, Brood en banket, Food en future, Plantenteelt en Veehouderij samengewerkt binnen een interdisciplinaire en cross-over project ‘Van Grond tot Mond’.

Het project is van start gegaan op 22 januari jl. met de aftrap op de bedrijfslocatie van Natuurlijk Tomaat, een biologisch dynamisch tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines teeltbedrijf in Dongen (NB). Het was een compleet dagprogramma met een uitgebreid introductie en kennismakingsgedeelte in de ochtend en een brainstormsessie in de middag.  De studenten konden ideeën uitwisseling en hun eerste opdracht uitwerken. Tussen de middag werd op de locatie een heerlijke, uiteraard gezonde lunch georganiseerd.  
De regie was in handen van Henriette van den Hoek (Natuurlijk Tomaat) en Curio docenten van Horeca en Brood en banket.  

Het project werd vervolgens ingedeeld in twee fases en een eindopdracht: 

Fase 1 - “Kijken in elkaars keuken” – in deze fase gingen studenten iedere week bij een andere opleiding op bezoek om kennis te maken met een ander beroep. 
Ze kregen onder andere bij diverse agrarische bedrijven inzicht in het productieproces. Hoe diverse soorten groente en kruiden geteeld worden maar ook wat er allemaal bij komt kijken in de melk- en vleesindustrie. Tevens kregen de studenten een workshop bij de bakkers en horeca om te leren hoe diverse ingrediënten verwerkt worden in een delicieus gebak of gerecht. Alle workshops en bezoeken werden georganiseerd door de studenten zelf. 

Fase 2 – In de tweede fase van het project werden studenten ingedeeld in multidisciplinaire teams. Ze gingen onderzoek doen naar de verschillende trends en innovatieve aspecten op het gebied van agro en voeding.

De eindopdracht was een 3D presentatie maken met actuele innovatieve en duurzame beroepsaspecten in de vorm van het principe “Van Grond tot Mond”. Voornamelijk van de studenten van studierichting ‘Food en future’ werd verwacht dat zij het voortouw zouden nemen in de opzet van dit evenement. De presentaties hiervan zouden plaatsvinden op 25 maart jl. voor een breed publiek. Helaas werd dit evenement uitgesteld in verband met de Coronacrisis tot nader te bepalen datum. 

Al met al, afgezien van enkele organisatorische verbeterpunten, was het een dynamisch en zeer leerzaam cross-over project.  De studenten kregen de unieke gelegenheid om buiten de leslokalen kennis te maken met diverse, maar toch aan elkaar verwante beroepssectoren. Bovendien was het een leuke manier om te oefenen in het communiceren, organiseren en afspraken maken.

Nieuwsbrief Food En Future Artikel 4