You are here:

Transfercoach zorgt voor grip in een schooljaar waarin veel verandert

Chantal Nooitgedagt is transfercoach op Curio de rotonde. In deze vlog praat ze met eerstejaars student Renske over een klein stukje van haar werk. Maar Chantal doet natuurlijk veel meer als transfercoach. In een kort interview vertelt ze hier alles over.

 

Hulp bij overstap van vmbo naar mbo

Chantal helpt leerlingen van Curio de rotonde om makkelijker over te stappen van vmbo naar mbo, of dat nu binnen of buiten Curio is. Ze neemt bijvoorbeeld contact op met de mbo-school als een leerling door een lichamelijk probleem de lift moet gebruiken. Een andere leerling is bang dat hij geen vrienden zal maken op het mbo. Chantal geeft dan tips over hoe hij contact kan leggen. Ook plannen van huiswerk kan lastig zijn. Zo zijn er nog veel meer onderwerpen waarmee ze leerlingen helpt bij de overgang naar het studentenleven en tijdens het eerste studiejaar.

Goede start op een nieuwe school is niet altijd makkelijk

In haar ‘transferklas’ heeft Chantal 15 oud-leerlingen van Curio de rotonde die nu eerstejaars student zijn. “Tijdens de les loopbaanoriëntatie en begeleiding zie je vanzelf de leerlingen die ondersteuning nodig hebben van een transfercoach. Een goede start op een nieuwe school is belangrijk, maar deze leerlingen vinden dat moeilijk. Ze zijn bang voor het grote gebouw of de vele nieuwe docenten. Zodra ze op het mbo zitten, ontdekken ze dat je vaak zonder veel uitleg aan de slag moet. Ook dat is wennen. Maar ze weten dat ze er niet alleen voor staan, want ik ben er voor ze. Ze mogen me altijd appen met een vraag. Ook spreek ik hen en hun mentor of zorgcoördinator regelmatig. En ik bezoek ze op school of op hun stageplek.”

Oud-leerlingen mogen ook in hun tweede jaar mbo nog appen
Chantal is voor haar ‘transferklas’ een bekend gezicht. “De meesten van de klas hebben op Curio de rotonde les van me gehad, dus ze weten wie ik ben. Ik zorg voor grip in een schooljaar waarin heel veel verandert.” Chantal staat het hele eerste studiejaar voor deze klas klaar. Daarna stopt de ondersteuning eigenlijk. “Maar natuurlijk mogen ze ook in het tweede jaar nog appen. Hetzelfde geldt voor eerstejaars die tussendoor met hun studie stoppen en een nieuwe gaan doen.”

Warme overdracht van leerlingen is belangrijk
De nieuwe visie op begeleiding, ondersteuning en zorg legt de begeleiding voor het grootste deel bij de mentoren. Ze krijgen hier meer tijd voor. “Dat is fijn,” vindt Chantal. “Ik wil meer in gesprek met de mentoren op het mbo. De warme overdracht van leerlingen is belangrijk. Als transfercoach ken ik elke leerling en weet ik wat die nodig heeft om van de studie een succes te maken. Ik wil er graag voor zorgen dat elke mentor beter in staat is om hierop in te spelen. Hiervoor tijd vrij kunnen maken is daarvoor belangrijk.” Benieuwd naar alle rollen van de transfercoach? Binnenkort komt er een getekend filmpje online. 

Lees ook