You are here:

RWE leerbedrijf van het jaar 2020

Energieproducent RWE uit Geertruidenberg is uitgeroepen tot ‘Leerbedrijf van het jaar 2020’. RWE-praktijkopleider Ludo Stroeken ontving de bijbehorende bokaal uit handen van Olav van der Heijden, stagebegeleider bij Curio mbo laboratoriumtechniek in Breda.   

Meer dan het vak leren

Ludo leidt al jarenlang mbo-studenten op. Op de werkvloer van het bedrijf leren ze praktische en sociale vaardigheden. In samenwerking met de scholen weet hij de studenten samen met collega-praktijkbegeleiders de juiste competenties bij te brengen.

Olav van der Heijden is erg blij met de inzet van Ludo: “Hij doet meer dan alleen het aanleren van het vak. Hij kijkt naar de student als persoon en stimuleert ze om ook sociaal en maatschappelijk een ontwikkeling door te maken tijdens de stage. Hij kan studenten zeer goed enthousiasmeren voor het vak. Ludo en het bedrijf hebben zich ook buitengewoon ingezet om een student de mogelijkheid te bieden om hier stage te lopen. Dit meisje zit in een rolstoel en kan niet op ieder lab gemakkelijk terecht. RWE heeft ondanks veel veiligheidsvoorschriften alles uit de kast gehaald om dit te realiseren. Zo was er ruimte gecreëerd om met rolstoel te bewegen in de lab-ruimte en kreeg ze een eigen parkeerplek. Daarnaast is deze praktijkbegeleider altijd beschikbaar om op school te helpen. Niet alleen met het afnemen van proeve van bekwaamheid (=praktijkexamen) of het verzorgen van  presentaties op school en op het bedrijf. Ook om studenten te helpen met het maken van een beroepskeuze. Ik vind het echt fantastisch dat Ludo op deze manier de waardering krijgt die hij verdient.”

Image00015 (002)

Stagebedrijven van cruciaal belang

Als beroepsopleider van de regio zijn leerbedrijven cruciaal voor ons. Zonder stages voor onze mbo-studenten, maar ook voor onze vmbo-leerlingen, kunnen wij niet. Maar dat neemt Curio niet als vanzelfsprekend aan. Door deze verkiezing kunnen we aan onze leerbedrijven laten zien dat we heel blij zijn met hun inspanningen en de lessen die onze studenten en leerlingen daar krijgen.

Vaak doen leerbedrijven meer dan alleen het opvangen van een leerling/student. Er ontstaat betrokkenheid bij het onderwijs. Juist door de studenten en leerlingen te laten ervaren op de werkvloer, is een mooie wisselwerking tussen onderwijs en praktijk mogelijk. Voor bedrijven levert dit uiteindelijk arbeidskrachten op die voldoen aan hun wensen.

Daarom is het tijdens de ze verkiezing niet alleen belangrijk aandacht te hebben voor de winnaar, maar ook voor alle genomineerden. Dit jaar hebben we dat gedaan door een certificaat en bloemetje te bezorgen (helaas geen fysiek bezoekje ivm corona) en dit werd ontzettend gewaardeerd. Zowel door de contactpersoon van het leerbedrijf als door eigen Curio-stagebegeleiders.