You are here:

Première Onder het Maaiveld Junior

Onder het Maaiveld  is al een groot succes in de filmtheaters. De makers (EMS Films/M&N Media Group) willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem - onder de aandacht brengen. Maar ze willen ook jonge natuurfilmfans,  gezinnen en scholieren het magisch ondergronds avontuur laten beleven. Daarom lanceerden ze een juniorversie van de film. De tekst van vertelster Meike Schaapveld is geschreven door de bekende natuurkinderboekenauteur Geert-Jan Roebers. Vandaag ging de juniorversie in première voor leerlingen van Curio Steenspil in Halsteren, naast de landelijke aftrap in het Ketelhuis in Amsterdam. Vanaf nu is ook de juniorversie in het hele land te zien in de filmtheaters. 

IMG 4499 (1)

In de grond leven meer bodemdieren dan mensen op aarde

“Op kindertekeningen is de bodem een streep onder onze voeten, daaronder zie je niks, terwijl in de lucht altijd wel een zonnetje of een ster wordt getekend”, vertelt Jeffrey de Graaff, coproducent van de bioscoopfilm Onder het Maaiveld. “De bodem is zó dichtbij en toch weten we meer van het heelal. Met onze nieuwe film Onder het Maaiveld Junior willen we het ongeziene zichtbaar maken.”

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat juist die kleine beestjes de bodem gezond houden. Alle bodemdiertjes zijn onmisbaar in de natuur: ze houden de bodem gezond. In de wereld boven de grond leven planten, insecten, zoogdieren en vogels, maar vooral ook veel mensen. Maar er is ook een wereld onder ons, direct onder onze voeten. Een spannende ondergrondse wereld van mollen, larven, wormen, schimmels, bacteriën, pissebedden, spinnen, duizendpoten en veel meer. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur.

Kinderen ontdekken spectaculaire wereld

In Onder het Maaiveld Junior ontdekt een groep kinderen stap voor stap de bijzondere wereld onder onze voeten. Ze laat de onzichtbare en daardoor onbekende ondergrondse wereld in volle glorie zien. Juist kinderen zijn op school of thuis bezig met het ontdekken van hun leefwereld. Ze lezen of horen ook de alarmerende berichten over klimaatverandering. En over verlies van verschillende bloemen en planten. Moeilijke verhalen die lastig te plaatsen zijn. Onder het Maaiveld Junior maakt verbinding met de leefwereld van kinderen. In woord en beeld vertelt het een bijzonder verhaal dat zich direct onder ieders voeten afspeelt. Na het zien van de film kunnen kinderen zelf aan de slag in hun eigen tuin, balkon of op het schoolplein.

Steenspillers aan de slag met het maaiveld

Voor de leerlingen van Curio steenspil blijft het niet alleen bij de film. “Als groene vmbo-school staat natuur centraal in ons lesprogramma. Hoe kun je dat dichterbij brengen dan met zo’n film? En we willen het ook graag laten toepassen. Dan leren ze er pas echt in de praktijk van. Daarom gaan ze de komende weken aan de slag met een mini-project. Als kick off plaatsten ze vandaag een boom. Deze is beschikbaar gesteld door Cargill uit Bergen op Zoom,” vertelt docent Nicole van Groningen enthousiast. Voor het hele programma werkt Curio steenspil nauw samen met Natuurpodium Brabantse Wal. 

Vanaf 19 april draait Onder het Maaiveld junior in 60 bioscopen door het hele land.

https://www.onderhetmaaiveldfilm.nl/junior/

Lees ook