Eerste monteur mechatronica Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25892

In het kort

Als eerste monteur mechatronica werk je vooral in de machine-industrie en apparatenbouw. Je werkt geconcentreerd en let op afwijkingen in het technische proces. Je kunt ook helpen bij het bouwen van ingewikkelde machines.

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur mechatronica iets voor jou?

Als eerste monteur mechatronica werk je vooral in de machine-industrie en apparatenbouw. Je werkt geconcentreerd en let op afwijkingen in het technische proces. Je kunt ook helpen bij het bouwen van ingewikkelde machines. 

Tijdens de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar. Tijdens de opleiding leer je om zelfstandig en zelfverzekerd te werken met techniek. Je krijgt theorie, maar er vooral veel ruimte voor praktijklessen. Tijdens de praktijk leer je over bijvoorbeeld besturingstechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. 

Je werkt straks veel samen met anderen. Je gaat makkelijk met je collega’s om. Je let altijd op je eigen veiligheid en die van je collega's. De machines die jij aflevert, kunnen steeds veilig gebruikt worden.   

Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Je volgt een opleiding bij een erkend leerbedrijf. Dit kan bij een bedrijf dat aangesloten is bij Stichting Vakopleiding Metaal (SVM). Je volgt dan zowel de praktijk- als de theorielessen bij SVM. De studenten die een leerbedrijf hebben, volgen de theorielessen bij Curio in Breda en de praktijklessen bij het leerbedrijf. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
De eerste monteur mechatronica werkt op locatie bij de klant aan een bekend pakket van mechatronische producten. Hij beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel. Hij laat nooit een onveilige situatie achter. Daarnaast voert hij zijn werk zelfverzekerd uit en neemt hierbij initiatieven. Hij is besluitvaardig en betrouwbaar. Hij deelt met zijn collega’s de ’nieuwe’ ervaringen die nuttig of belangrijk zijn om te weten. Hij heeft een dienstverlenende, correcte en klantgerichte instelling. Hij kan goed contact onderhouden met klanten (particulieren én bedrijven). Hij meldt tijdig uitloop en problemen. Hij vraagt hulp als hij er niet uitkomt. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Je kunt na deze opleiding bij ons verder leren met de opleidingen: 
• Service Apparatuur en Installaties (Elektro) 
• Service Apparatuur en Installaties (Werktuigbouw) 

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert kun je in jouw werk meteen gebruiken. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Bergen op Zoom of Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Eerste monteur mechatronica, Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.