Sport en bewegen niveau 4 Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 23366

In het kort

Jij droomt van een wereld waarin iedereen met plezier sport en beweegt. Jouw doel is om kinderen, volwassenen en ouderen aan het sporten te krijgen. En houden. Want zo blijft iedereen gezond. Ben jij sportief? En maak je van je hobby graag je beroep? Met de mbo-opleiding sport en beweging werk je in een fitnesscentrum, zwembad, sportvereniging, of organiseer je evenementen. Werk je liever met kinderen of ouderen? Dan vind je een baan in de kinderopvang, zorg- en welzijnsorganisaties. In alle gevallen werk je veel met mensen. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding sport en bewegen niveau 4 iets voor jou?

Jij bent sportief en je vindt het leuk om anderen aan het bewegen te krijgen. Maak jij graag van je hobby je beroep? Dan is de opleiding sport en bewegen niveau 4 iets voor jou. Tijdens de opleiding sport- en bewegen leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten te organiseren. Jij weet precies hoe je deelnemers helpt en coacht.  

Voor de opleiding sport en bewegen niveau 4 kun je kiezen uit twee locaties, namelijk Breda en Roosendaal. De opleidingen verschillen iets van elkaar.  

De opleiding sport en bewegen niveau 4 in Breda 

In Breda kun je kiezen uit verschillende studierichtingen:  

  • buurt, onderwijs en sport  
  • sport, bewegen en gezondheid  
  • sport- en bewegingsagogie (sport en bewegen voor alle mensen) 
  • trainer en coach verenigingssporten  
  • uniformberoepen (sport en bewegen voor defensie, politie en brandweer) 
  • recreatieve outdoor sporten (buitensporten) 

Je kunt uitstromen in de volgende richtingen:  

  • coördinator buurt, onderwijs en sport 
  • coördinator sport- en bewegingsagogie 
  • coördinator sport, bewegen en gezondheid 
  • coördinator sportinstructie, training en coaching 

De opleiding sport en bewegen niveau 4 in Roosendaal 

In Roosendaal kun je kiezen uit verschillende studierichtingen:  

  • sportinstructie, training en coaching  

Je kunt uitstromen in de volgende richtingen:  

  • sport en bewegingsagogie
  • leefstijlcoach

Tijdens de opleiding 

Tijdens de opleiding leer je hoe je andere mensen aan het bewegen krijgt. Je leert precies hoe je lesgeeft in bewegen en sporten. Of dat nu in een zaal, zwembad of veld is. Jouw taak is ervoor te zorgen dat mensen samen blijven bewegen. Want dat is belangrijk voor een gezondere wereld. Waar wil jij jouw talent delen? Het kan dichtbij in de buurt. Of in heel Nederland. Liever naar het buitenland? Ook dat is mogelijk met deze opleiding. Dit leer je tijdens de opleiding: 

  • les- en leidinggeven 
  • lesgeven en leidinggeven aan verschillende groepen 
  • lesgeven in zwembad, veld of zaal 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

In de tweede helft van het leerjaar 1 maak je kennis met de verschillende richtingen binnen de opleiding. Samen zorgen we ervoor dat je een richting kiest die goed bij je past.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding sport en bewegen niveau 4 werk je als coach en begeleid je sporters. Of je organiseert wedstrijden, toernooien en evenementen. Je vindt een baan bij:  

  • Sportverenigingen 
  • Wellnesscentra 
  • Fitnesscentra 
  • Buurtwerk 
  • Zwembaden 
  • Andere organisaties die zich bezighouden met sport 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding sport en beweging niveau 4? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen ALO, PABO, of fysiotherapie.  

Leerwegen

Bol

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Student Jayden

Jayden is een voetballer in hart en nieren. Natuurlijk voetbalt hij zelf, maar in zijn vrijetijd geeft hij ook voetbaltraining aan jongens van acht en negen jaar. Jayden wil personal trainer worden, het liefst in het buitenland. Voor hem is dat de ideale combinatie van sport, lesgeven en vrijheid. “Je stimuleert anderen met beweging én voeding. Daarom wil ik leren lesgeven.

Een vriend van mij deed deze opleiding al en die vertelde me dat juist dat hier centraal staat. Dat sprak me aan.” Jayden vertelt over een gemiddelde lesdag, een afwisseling van praktijk en theorie. “Op woensdag bijvoorbeeld beginnen we met lesgeven in het zwembad. Dan hebben we trainingskunde, dat is theorie. Daarna volgt weer een deel praktijk. Vervolgens rekenen en Nederlands. Natuurlijk vind ik de praktijklessen het allerleukst. Maar theorie hoort er bij. In de theorielessen leer je bijvoorbeeld hoe je een training opzet en hoe je met groepen omgaat. Dat kun je dan in de praktijklessen meteen uitproberen. Dan merk je dat de theorie je een belangrijke basis geeft.” Voor Jayden is de opleiding sport en bewegen een ideale combinatie van twee dingen. “Je sport zelf en je leert anderen te bewegen. Dat vind ik echt super.”

De sfeer op school bevalt Jayden goed. “Je bouwt heel snel een goede band op met de docenten. Je ziet ze bij wijze van spreken vaker dan je ouders. Nog geen maand in de opleiding kennen ze al onze namen al. Daaraan merk je dat ze echt belangstelling hebben voor de studenten. ” Jayden merkt nu al dat de opleiding goed is voor zijn persoonlijke ontwikkeling. “Je leert echt samenwerken. Alle eerstejaars vormen één grote groep. Het mooie is dat je bij iedereen je ei kwijt kunt. We houden namelijk allemaal van sporten. Dat schept een band.”

Student Lieve

Lieve heeft twee dromen: duikinstructeur worden op Bonaire en werken bij de Koninklijke Marechaussee. Haar eerste droom komt snel dichterbij dankzij het leukste vak van haar opleiding sport en bewegen: het keuzedeel persluchtduiken. Voor droom twee zou je denken dat Lieve het profiel sport en bewegen voor defensie, politie en brandweer zou kiezen. Toch viel haar keuze op bewegingsagogiek. “Ik heb er veel over gesproken met mijn docenten. Bij bewegingsagogiek help je mensen terug naar zelfredzaamheid. Die ervaring neem ik mee voor de rest van mijn leven.”

Voor Lieve is de opleiding sport en bewegen een tussenstap, ze wil hierna naar het hbo. Maar waarom een sportopleiding? ”Sport is leuk, je kunt er je energie in kwijt. Nu kan ik op school sporten, ideaal.” Het voordeel van de opleiding vindt Lieve de kleine locatie. “De docenten hebben alle aandacht voor jou. Je kunt altijd bij hen terecht en ze zijn echt geïnteresseerd in wie jij bent.”

Lieve heeft zichzelf al vaak verbaasd tijdens de opleiding. “Zo heb ik altijd gedacht dat ik lesgeven aan basisschoolkinderen het leukst zou vinden. Dat blijkt me toch minder goed te liggen. Ouderen vind ik juist een heel leuke doelgroep. Die hebben heel veel plezier en zijn echt trots als een oefening onverwacht toch lukt. Juist daarom heb ik toch voor bewegingsagogiek gekozen.”

In dit tweede jaar loopt Lieve ook stage. Dit doet ze bij ZEP WERKT, een dagbesteding voor verschillende doelgroepen. “De dagbesteding bestaat uit van alles. Van houtbewerking tot creatief en van groen tot sport. Bij dat laatste onderdeel begeleid ik vooral mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Ik heb te maken met veel verschillende persoonlijkheden. Ik heb het er goed naar mijn zin. Natuurlijk is werken met mensen een verstandelijke beperking weer anders dan met ouderen. Maar het stagebedrijf heeft me goed opgevangen en ik merk echt dat je een meerwaarde kunt bieden in het leven van deze mensen. Dat is erg fijn.”

Docent Rik

Studeer je aan de opleiding sport en bewegen dan sport je natuurlijk veel. Maar niet de hele dag. Dat vertelt docent Rik Jochems. Hij geeft er het vak les- en leidinggeven, het keuzedeel voetbal en is mentor van de examenklas voeding en leefstijl. De docenten van de opleiding sport en bewegen zijn allemaal ergens in gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in bewegingsagogie of buurtsportcoach. Rik is altijd al bezig geweest met leefstijl en gedragsverandering. En in zijn vrije tijd is hij voetbaltrainer. Het leuke aan lesgeven op deze opleiding vindt Rik dat de studenten heel gemotiveerd zijn; ze kiezen hier bewust voor. “Bij de beweegvakken wil iedereen meedoen. Het voordeel van deze opleiding is dat je de theorie (bijvoorbeeld anatomie) meteen aan de praktijk kunt koppelen. Dan blijft het beter hangen bij de studenten. Ze lopen twee of drie dagen per week stage. Ook die ervaringen probeer ik direct in de lessen op school mee te nemen.”

Op school hebben de studenten een mooie accommodatie om allerlei sporten te doen. Rik: “We hebben een fitnessruimte, een topsporthal met een indoor atletiekbaan, een krachthonk, een klimwand en een judozaal. Op vijf minuten lopen van school krijgen ze zwemlessen en voetbaltrainingen.”

De studenten sporten zelf, maar zetten zich ook in voor allerlei doelgroepen. “Fit en vitaal is een initiatief waarbij ouderen in de wijk op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend gratis mogen bewegen in de fitnesszaal. Studenten met het keuzedeel bewegingsagogie begeleiden één keer per week mensen met een beperking. Ook geven studenten gym- en zwemles aan twee basisscholen. De eerstejaars geven voetbaltraining. Dat zijn vaste praktijkmomenten. Maar er zijn ook van die buitenkansjes waarbij onze studenten worden ingezet. Zoals bij het NK Atletiek in Breda afgelopen zomer,” aldus Rik. Kom je met een diploma van deze opleiding, dan ben je breed inzetbaar. “En je kunt les- en leidinggeven en bijvoorbeeld sportevents coördineren. Natuurlijk kun je ook doorstuderen, bijvoorbeeld voor bewegingsagoog.” Wat de belangrijkste eigenschap is van een student sport en bewegen? “Dat je het leuk vindt om elkaar les te geven en een ander te laten sporten.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding sport en bewegen niveau 4 kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

  • Bewegen in de buurt
  • Conditie/hersteltrainer
  • Gezonde leefstijl
  • Instructeur dans/bewegen op muziek
  • Instructeur fitness
  • Instructeur gymnastiek
  • Instructeur judo
  • Instructeur overige sporten
  • Instructeur padel
  • Instructeur Skiën
  • Instructeur Snowboarden
  • Instructeur zeilen
  • Instructeur zwemonderwijs
  • Outdoor activiteiten
  • Outdoor instructeur
  • Persoonlijk profileren
  • Specifieke doelgroepen sport en bewegen
  • Trainer/coach schaatsen
  • Trainer/coach tennis
  • Trainer/coach voetbal
  • Uban Sports
  • Vedieping instructeur

Leslocaties

Breda - bekijk leslocatie De Kragt 
De opleiding sport en bewegen Breda vindt vooral plaats in het sportcentrum De Kragt.
De Kragt
Terheijdenseweg 416
4826 AB Breda

Roosendaal - leslocatie Leisurepark De Stok
De opleiding sport en bewegen Roosendaal vindt vooral plaats in de verschillende sportaccomodaties op het Leisurepark De Stok.
Leisurepark De Stok
De Stok
4703 SZ Roosendaal

 

Breda

Leerwegen
  • BOL

Roosendaal

Leerwegen
  • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Sport en bewegen, Breda, bol
Sport en bewegen, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.