Onderwijsassistent Roosendaal, Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25698

In het kort

Word jij de onderwijsassistent waar leerlingen dol op zijn? Als assistent van de leerkracht heb je een belangrijke rol in de klas. Elke leerling is anders. Je leert hoe je de leerlingen goed met elkaar of alleen laat werken. Jij laat ze groeien. Door jou vliegen ze uit naar een volgende groep.

Downloads

Alle details


Is de opleiding onderwijsassistent iets voor jou?

De onderwijsassistent is de rechterhand van de leerkracht. Jij weet straks precies wat hij of zij nodig heeft om de lessen leuk en interessant te maken. Daarnaast vind je het leuk om de leraar te helpen met les te geven en kinderen te begeleiden tijdens het leren. Je bent sociaal en houdt van het contact met verschillende mensen. Dit is handig, omdat je naast de lessen met kinderen, vaak spreekt met ouders en opvoeders over de ontwikkeling van hun kinderen. Ben je ook flexibel en creatief? Dan is dit de opleiding voor jou! 

Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding tot onderwijsassistent krijg je verschillende pedagogische lessen. Je ervaart hoe je de leraar of het onderwijsteam het beste ondersteunt in het begeleiden van klassen. Wat je onder andere nog meer leert: 

 • Hoe je leerlingen helpt bij hun leertaken 
 • Hoe je het gedrag van kinderen bekijkt als leraar 
 • Op welke dingen je let bij het organiseren van een klassenuitje 
 • Welke zaken de leraar nodig heeft tijdens zijn of haar lessen 

De opleiding duurt 3 jaar. In het eerste jaar start je in de tweede periode met een stage. Je krijgt daar beroepsspecifieke opdrachten. Zo combineer je leren op school met de praktijk. Later in je opleiding ga je vaker stagelopen. De school zorgt voor een stageplaats. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Bij het beroep Onderwijsassistent denken mensen al gauw aan het basisonderwijs. Dat hoeft niet! Je kunt ook aan de slag in het: 

 • Voortgezet onderwijs 
 • Speciaal onderwijs 
 • Speciaal basisonderwijs 
 • Speciaal voortgezet onderwijs 
 • Middelbaar beroepsonderwijs 
 • Volwassenenonderwijs 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Onderwijsassistent op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Wat dacht je van de Pabo, de ALO of Onderwijskunde? Je kunt zonder toelatingstoets doorstromen naar de PABO als je het keuzedeel voorbereiding PABO succesvol hebt afgerond.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken. De BBL-opleiding kun je volgen in Breda en Roosendaal. Voor het volgen van een BBL opleiding heb je een leercontract nodig voor minimaal 20 uur per week of minimaal 16 uur per week indien je werkzaam bent op een school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Combinatiefunctionaris IKC/ brede school
 • Expressief talent
 • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Specialist passend onderwijs
 • Verdieping onderwijsassistent in het VO/ MBO
 • Voorbereiding HBO
 • Voorbereiding PABO
 • Werken op de internationale arbeidsmarkt

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Onderwijsassistent, Breda, BBL
Onderwijsassistent, Breda, BBL (Instroom februari 2023)
Onderwijsassistent, Breda, BOL
Onderwijsassistent, Roosendaal, BOLHulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.