Vliegtuigonderhoud technicus avionica Hoogerheide

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25942

In het kort

Je studeert op Aviolanda Aerospace. Een unieke locatie. Een vliegveld met hangaars en vliegtuigen om je heen. Het is een kleine opleiding. Met kennis die je in de praktijk gebruikt. Bij ons op school helpen docenten en leerlingen elkaar. Dat maakt dit een fijne school.

Als vliegtuigonderhoud technicus avionica werk je aan onderhoud. Van vliegtuigen. Of helikopters. Bij Defensie of een luchtvaartmaatschappij. Samen met je collega’s kijk je vliegtuigen na. Zodat ze veilig de lucht in kunnen. Belangrijk werk. Want vliegtuigen reizen de hele wereld over. En je weet nooit in wat voor heftig weer ze vliegen. Je kunt met deze opleiding in Nederland werken. Ga je liever naar het buitenland? Ook dat kan.

Downloads

Alle details


Aircraft Maintenance en training school

Is de opleiding technicus avionica iets voor jou?

Bij ons leer je de kennis en ervaring die nodig is om met uitdagende techniek om te gaan. Je leert de theorie over onderhoud aan vliegtuigen. In onze hangaar ga je met die kennis aan het werk. Met echte vliegtuigen zoals een Fokker-100, een F-16 of een Bölkow helikopter.

Wil jij iets weten? Dan zoek je naar het antwoord. Je stopt niet totdat je weet wat er aan de hand is. Dat moet je als technicus avionica ook doen. Jij zorgt namelijk voor de systemen in het vliegtuig. Zoals de elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Dankzij jou zijn vliegtuigen en helikopters altijd te gebruiken. Dag en nacht. Je werkt hard in de hangaar waar de vliegtuigen staan. In het laatste jaar loop je stage. Dit doe je bij een burger of militair bedrijf dat onderhoud verzorgt.

Van stress heb je als technicus avionica geen last. Weinig tijd, maar veel te doen? Je houdt het hoofd koel. Je beslissingen zijn nog steeds goed. Je past je makkelijk aan. Is er een groot probleem? Dan hou jij het overzicht. Dat is belangrijk werk. Want dankzij jou kunnen vliegtuigen veilig de lucht in.

Je kunt met deze opleiding in de burger- en militaire luchtvaart werken. In Nederland, of in het buitenland. Ook bij technische bedrijven buiten de luchtvaart vind je een baan.

Tijdens de opleiding

De mbo-opleiding vliegtuig technicus avionica op niveau 4 duurt vier jaar. Je loopt stage in het laatste jaar. Tijdens de opleiding leer je de theorie. En je krijgt les in de praktijk. Bijvoorbeeld in een hangaar. Je werkt aan vliegtuigmotoren en met echte vliegtuigen zoals een Fokker-100. Of een F-16. Aan opdrachten werk je alleen of in een groep. Ben je klaar met een opdracht? Dan heb je daar later een gesprek over. Je loopt stage bij een bedrijf dat vliegtuigen onderhoudt. Of bij Defensie. Bijvoorbeeld bij de luchtmacht of marine. Als je stage wilt lopen in het buitenland kan dat ook.

Deze opleiding is meer dan een mbo-diploma. Je kunt namelijk ook certificaten krijgen. Zoals de Part 147. De Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) is de enige opleiding in Nederland waar je dit kunt doen. Met jouw mbo-diploma en Part certificering kun je zelfstandig aan vliegtuigen werken. En vliegtuigen weer vrijgeven om te vliegen. In meer dan 30 landen. Zo maak je pas echt een vliegende start.

Dit leer je tijdens de opleiding:

 • de juiste gereedschappen gebruiken
 • samenwerken met andere studenten
 • documenten lezen en gebruiken
 • creatieve oplossingen bedenken
 • veiligheid, orde en netheid
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen

Stage

De mbo-opleiding technicus avionica niveau 4 duurt 4 jaar. Je loopt stage in het laatste jaar. Dit kan in de burgerluchtvaart en in de militaire luchtvaart. Binnen de burgerluchtvaart kan dat in een hangaar (dat heet een “base maintenance”) of in de buitenlucht, op de baan (“line maintenance”).  Net wat je het leukste vindt.

Bedrijven in de burgerluchtvaart zijn bijvoorbeeld Fokker, KLM, Transavia, RJC of Tui. In de militaire luchtvaart kun je werken bij de Marine of op één van de militaire velden. Bijvoorbeeld in Woensdrecht, Gilze Rijen, Eindhoven of Volkel.

Liever naar het buitenland? Dat kan ook. Met een Europees diploma (Part 147) kun je in meer dan 30 landen stage lopen en aan de slag.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Jouw droombaan? Die vind je in een hangaar. Of buiten aan de gate van een vliegveld waar vliegtuigen staan geparkeerd. Je werkgever is een vliegtuigonderhoudsbedrijf, een luchtvaartmaatschappij of Defensie. Wie weet ga je wel werken bij de KLM, TUI, Transavia, de luchtmacht of de marine. Maar ook bij andere technische bedrijven ben je meer dan welkom.

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je mbo-diploma niveau 4 vliegtuigonderhoud technicus avionica op zak? Dan kun je verder studeren op het hbo. Wat dacht je van deze opleidingen?

 • Aerospace Engineering & Maintenance (Avans Hogeschool)
 • Aeronautical Engineering (Hogeschool Inholland)
 • Aviation (Hogeschool van Amsterdam)

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.  

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding vliegtuigonderhoud technicus avionica kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • onderhoud, reparatie en onderhoud fuel tanks
 • composieten
 • composieten onderhoud en reparatie
 • Veiligheid en Vakmanschap (VeVa)

Werken bij Defensie 

Wil je graag werken bij Defensie? Dan kies je tijdens deze opleiding voor het keuzedeel veiligheid en vakmanschap (VeVa). Je volgt dan extra vakken en een stage bij Defensie. De VeVa locatie is Meulenspie 2 in Teteringen. ​Hier leer je alles wat je nodig hebt om na je opleiding bij Defensie aan de slag te gaan. Je volgt bij VeVa ook de militaire vakken en de sportlessen.

Opleidingen met keuzedeel VeVa

 • Beveiliger/oriëntatie Koninklijke Luchtmacht - niveau 2
 • Allround/basis technicus bedrijfswagens - niveau 2 en 3
 • Allround medewerker IT systems and devices ICT - niveau 3
 • Vliegtuigonderhoud technicus avionica/mechanica - niveau 4

 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Vliegtuigonderhoud technicus avionica, Hoogerheide, bol-opleiding

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.