Beveiliger (Oriëntatie Koninklijke Marechaussee) Breda

Leerweg BOL
Duur 1 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 25
Niveau 2
Crebo 25690

In het kort

Ben jij op zoek naar een baan als beveiliger bij de Koninklijke Marechaussee? Dan is de mbo-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) iets voor jou. Je leert alles over dit onderdeel van Defensie en hoe je plekken veilig houdt, zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen. De marechaussee controleert grensverkeer binnen en buiten Nederland. Zij gaan drugssmokkel, mensenhandel en terrorisme tegen. Dat is een belangrijke baan.

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Downloads

Alle details


Is de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) iets voor jou?

Tijdens de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) leer je alles wat je als particuliere beveiliger ook leert. Je controleert ingangen en checkt toegangen. Maar ook leer je hoe te handelen in geval van nood. Van branden blussen tot EHBO, als beveiliger weet jij hoe je dat moet doen.  

Daarnaast word je opgeleid tot Marechaussee beveiliger. Je leert hoe het is om te werken binnen een militaire politieorganisatie met algemene opsporingsbevoegdheid. Ieder jaar bepaalt de Koninklijke Marechaussee hoeveel studenten er worden opgeleid. Voor deze studenten is er gegarandeerd een werkplek beschikbaar binnen de Marechaussee. Werk je toch liever als particulier beveiliger? Ook dat is nog steeds mogelijk.   

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee):  

 • theorie van beveiliging 
 • beveiliging in de praktijk 
 • werken bij de marechaussee 
 • Integrale Opleidings Thema's 
 • sportlessen (fitness, conditietraining, looptraining en zelfverdediging) 
 • communiceren 
 • samenwerken 
 • initatief nemen 
 • verantwoordelijk gedrag 
 • beslissingen nemen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Tijdens de opleiding ga je 5 weken op oriëntatie bij de Koninklijke Marechaussee.  

Na je opleiding 

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) ben je beveiliger. Je kunt aan de slag bij organisaties die beveiliging nodig hebben. Wanneer je ervoor kiest om door te studeren bij de Koninklijke Marechaussee, kun je daar aan het werk. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee)? Dan kun je solliciteren bij de Koninklijke Marechaussee om verder opgeleid te worden. Je hebt dan een blauw certificaat van de marechaussee nodig en minimaal een voldoende voor het vak beroepshouding.  

Ga jij liever voor de opleiding tot wachtmeester? Dat is ook mogelijk. Daarvoor moet je wel aan een aantal eisen voldoen.  

 • Je hebt een vmbo-diploma gemengde leerweg of hoger.  
 • Je hebt een blauw certificaat met uitmuntende beroepshouding. 
 • Je bent psychologisch gekeurd op wachtmeesterniveau. 

Leerwegen

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Toelating

Zo word je toegelaten 

 • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.  
 • Je bent minimaal 16 jaar oud op 1 oktober in het jaar van de start van de opleiding.  
 • Je bent gemotiveerd. 
 • Je hebt een zwemdiploma A. 
 • Je hebt een positief resultaat van de psychologische keuring, medische keuring, capaciteitentest en sporttest.  
 • In het geval van een oogafwijking is deze niet meer dan -6/+6.   

  Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een groepskennismaking. Tijdens de kennismaking geef je een presentatie over jezelf en waarom jij naar de Koninklijke Marechaussee wilt. Daarna heb je een persoonlijk gesprek en doe je een sporttest. De sporttest bestaat uit een Defensie Conditie Proef (DCP). 

Een medewerker van de Koninklijke Marechaussee geeft advies over jouw toelating. Wanneer je wordt toegelaten en gaat solliciteren voor een stage, vinden er meer onderzoeken plaats. Bijvoorbeeld een screening door de politie en een veiligheidsonderzoek van de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst). 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met je mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding beveiliger (oriëntatie koninklijke marechaussee) kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Oriëntatie Koninklijke Marechaussee

Leslocaties

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een groepskennismaking.  

Breda

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 25

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Marechaussee) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een groepskennismaking.  

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Beveiliger / Oriëntatie Koninklijke Marechaussee, Breda, bol

 

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.