Beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) Breda

Leerweg BOL
Duur 1,7 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 25
Niveau 2
Crebo 25690

In het kort

Op zoek naar een baan als militair beveiliger? Dan is de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) iets voor jou. Je zorgt voor de beveiliging van een vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. In Nederland óf in het buitenland. Je controleert de in- en uitgangen en voert patrouilles uit, te voet of met een voertuig. Je houdt alles goed in de gaten om onveilige situaties te voorkomen. Bij een onverwachte noodsituatie weet je precies wat je moet doen, bijvoorbeeld  bij een brand of ontruiming. Wil jij graag alles leren over het werken als beveiliger voor Defensie? Dan is de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) van VeVa iets voor jou.

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Downloads

Alle details


Is de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) iets voor jou?

Tijdens de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) leer je alles wat je als particuliere beveiliger ook leert. Je controleert ingangen en checkt toegangen. Maar ook leer je hoe je moet handelen in geval van nood. Van branden blussen tot EHBO, als beveiliger weet jij hoe dat moet.  

Blijf jij rustig in gevaarlijke situaties? Handel jij snel en ben je fit en gezond? Wil je graag werken als beveiliger voor Defensie? Dan is de VeVa-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) iets voor jou. Want tijdens deze VeVa-opleiding leer je meer dan alleen basisbeveiliging. Je leert hoe je vliegtuigen en helikopters veilig houdt, want met deze voertuigen mag niets gebeuren. Als militair beveiliger weet je precies hoe je onveilige situaties kunt voorkomen.  

Tijdens de opleiding 

Tijdens de opleiding breng je iedere 3 weken 1 week op de vliegbasis in Woensdrecht door. Hier pas je toe wat je op school geleerd hebt. Dit leer je tijdens de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht): 

 • veiligheid en beveiliging 
 • wetten en regels 
 • waarnemen 
 • rapporten schrijven  
 • praktisch handelen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Aan het eind van de opleiding doe je examen in de theorie die je geleerd hebt. Zoals de wetten en regels voor beveiliging, het beveiligen van objecten en het schrijven van rapporten. Daarnaast doe je praktijkexamens. Deze proeve van bekwaamheid doe je op een militair complex. We kijken of je fit genoeg bent om te slagen als militair beveiliger.  

Stage 

Je volgt daarnaast ook stage bij defensie. Aan het eind van iedere stageweek heb je een voortgangsgesprek. Hierbij bespreken we wat er goed gaat. En wat er minder goed gaat. De uitkomst van deze gesprekken gebruiken we wanneer je gaat solliciteren.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Tijdens de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) word je opgeleid tot specialist grondoptreden. Je gaat werken bij de Koninklijke Luchtmacht. Staan er vacatures open bij andere krijgsmachtdelen? Dan kun je ook daar solliciteren voor een baan als beveiliger.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht)? Dan kun je verder studeren aan de opleiding beveiliger (niveau 3) of handhaver toezicht en veiligheid.

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.  

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Toelating

 • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • Je bent naar de voorlichtingsbijeenkomst van Defensie geweest.  

  Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

 

Let op: Inschrijven voor de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) kan alleen als je bij de voorlichtingsbijeenkomsten bent geweest. Op ​​de website van Defensie meld je je daarvoor aan. Ben je vierdejaars vmbo-er? Stuur dan een ​​e-mail met je naam, geboortedatum en opleiding om je aan te melden voor de voorlichtingsbijeenkomst.  

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek horen we graag waarom je voor deze opleiding kiest, welke kennis je hebt over Defensie en over het vak van beveiliger. Daarnaast testen we hoe fit je bent met een sporttest. De sporttest bestaat uit een Defensie Conditie Proef (DCP). Om militair beveiliger te worden is het belangrijk dat je gemotiveerd bent, discipline hebt en een doorzetter bent.  

Een militair instructeur maakt uiteindelijk de beslissing of je met de opleiding mag beginnen. Is dat het geval? Dan wordt je gevraagd om een verklaring omtrent gedrag (VOG). Ook maken we een afspraak met een sportarts voor een medische keuring. Maar daarover hoor je meer wanneer je wordt toegelaten.  

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met je mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Basis inzetbaarheid als militair
 • Basis militaire fysieke en mentale fitheid

Opleidingen met keuzedeel VeVa
Bij de volgende opleidingen kun je kiezen voor het keuzedeel Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Je maakt dan kennis met het werken bij Defensie binnen je eigen vakgebied en je loopt stage bij Defensie. Je volgt bij VeVa ook de militaire vakken en de sportlessen.

 • Beveiliger/oriëntatie Koninklijke Luchtmacht - niveau 2
 • Allround/basis technicus bedrijfswagens - niveau 2 en 3
 • Allround medewerker IT systems and devices ICT - niveau 3
 • Vliegtuigonderhoud technicus avionica/mechanica - niveau 4

Leslocaties

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.  

Breda

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 25

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de bol-opleiding beveiliger (oriëntatie Koninklijke Luchtmacht) zijn 25 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 25 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.  

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Beveiliger / Oriëntatie Koninklijke Luchtmacht, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.