Mediavormgever Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 117
Niveau 4
Crebo 25633

In het kort

Ontwerp jij straks een animatie of film? Of maak je een app voor een populaire coverband? Tijdens de opleiding mediavormgever leer je alles over het maken van media-uitingen. Van vormgeving tot licht en geluid. Van grafisch ontwerp tot interactieontwerp. En van motion graphics tot fotografie. Jouw ontwerpen bepalen hoe de wereld eruitziet.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding mediavormgever iets voor jou?

Een mediavormgever maakt grafische, interactieve en audiovisuele mediaberichten. Berichten die precies passen bij de wensen van de klanten. Denk aan advertenties, posters, brochures, displays, websites, games, multimediaprogramma’s, animaties en producties met licht en geluid. Als mediavormgever ben je flexibel. Je vindt het leuk om in een team te werken. Maar ook alleen kun je lekker aan de slag. 

Je bent erg creatief en techniek vind je heel interessant. Bovendien geef je graag advies. En vind je het niet eng om je ideeën te presenteren aan de klant.  

Tijdens de opleiding

Mediavormgeving ontwikkelt zich razendsnel. Gelukkig leer je op school hoe je deze ontwikkelingen volgt. Zodat je altijd weet wat er binnen jouw vakgebied gebeurt. Tijdens de opleiding krijg je les in het vormgeven van licht en geluid, grafisch design, interaction design en tekenfilms. Uiteindelijk kies je een richting waarin jij expert wil worden. Tijdens de opleiding leer je dit: 

  • klanten, doelgroepen en onderwerpen bestuderen 
  • ideeën ontwikkelen 
  • ontwerpen maken en presenteren 
  • mediaberichten uitwerken 
  • ondernemersplannen uitwerken 
  • reclame maken voor eigen werk 
  • financiën en administratie regelen 
  • algemene vakken als zoals Nederlands, Engels en rekenen 

In het derde en vierde jaar loop je stage bij een bedrijf. Zo kun je oefenen met wat je geleerd hebt. Je leert ook meteen hoe het is om als mediavormgever te werken.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding mediavormgever werk je bij: 

  • reclamebureaus  
  • bedrijven die apps ontwikkelen  
  • ontwerpbureaus  
  • bedrijven in gamedesign  
  • ontwerpafdelingen

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding mediavormgever? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen bij een kunstacademie, communicatie, media en design of marketing. 

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

Voor de bol-opleiding mediavormgeving zijn er 117 plaatsen beschikbaar. Hiervan zijn er 90 plaatsen beschikbaar in Breda. En 27 in Bergen op Zoom. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor de bijeenkomst.

Zo word je toegelaten 

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
  • Je hebt een creatieve en artistieke aanleg. 

Tijdens deze bijeenkomst bespreken wij jouw portfolio en krijgt je van ons een opdracht op school te maken. Wij beoordelen dan ook jouw opdracht die je na de aanmelding van ons hebt ontvangen. We gaan hierover met je in gesprek. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.  

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding mediavormgeving kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

  • Voorbereiding HBO
  • Ondernemerschap MBO
  • Corporate design (klein)
  • Corporate desing (groot)
  • Art & Design
  • Infographics & uitleganimaties
  • Productvormgeving
  • Illustreren
  • Verdieping Software
  • Animatie
  • Audiovisuele techniek
  • Mobile Application Design

Leslocaties

Voor de bol-opleiding mediavormgeving zijn er 117 plaatsen beschikbaar. Hiervan zijn er 90 plaatsen beschikbaar in Breda. En 27 in Bergen op Zoom. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Breda

Leerwegen
  • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
  • 90

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
  • 27

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de bol-opleiding mediavormgeving zijn er 117 plaatsen beschikbaar. Hiervan zijn er 90 plaatsen beschikbaar in Breda. En 27 in Bergen op Zoom.  Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Mediavormgever, Breda, bol
Mediavormgever, Bergen op Zoom, bol 

 



Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.  

 

Student Eveliene

Een campagne bedenken en maken voor een nieuwe politieke partij. De naam, de huisstijl, de posters, de website en de merchandise. Eveliene wordt er blij van. “Ik wil creatief bezig zijn. Daar draait deze hele opleiding om.” De studie vraagt wel een belangrijk offer, is de ervaring van Eveliene. “Je moet er veel van je vrije tijd in steken. Ook thuis ben ik veel met de opdrachten bezig. Een animatie maken bijvoorbeeld kost veel tijd, al snel vier uur.” Met haar vmbo-diploma op zak wist Eveliene nog niet zo goed wat ze wilde. “Ik heb eerst twee jaar fulltime gewerkt en rondgekeken in het studieaanbod. Mijn keuze voor mediavormgever is de goede gebleken. Je werkt analoog en digitaal aan mooie, creatieve producten. Zo heb ik bij het vak grafische vormgeving voor het project Gerrit Rietveld voor kinderen een ansichtkaart boxset gemaakt. En bij het vak projectbureau heb ik voor een jazzfestival in Tilburg het ontwerp gemaakt voor een brochure en de merchandise.”

Eveliene heeft een eigen stijl in vormgeving ontwikkeld. “Vintage en grungy, een beetje alternatief. De artiesten Arca en Björk inspireren me vooral.” Ze houdt van de vrijheid die ze ervaart bij grafische vormgeving. Maar ook het werken in groepjes vindt ze leuk. “Met drie klasgenoten maakte ik de huisstijl voor een politieke partij. Dan moet je niet alleen creatief zijn, maar ook taken verdelen, het werk tentoonstellen en presenteren.”

De opleiding mediavormgever bestaat vooral uit opdrachten. “We hebben nauwelijks toetsen en hoeven ook geen verslagen te schrijven. Je moet echt laten zien wat je kunt en je keuzes kunnen verdedigen. In het begin vond ik studeren best lastig. Al had ik toen niet veel stress en juist veel vrije tijd. Maar nu is het echt aanpoten soms. Aan het einde van elke periode moet je projecten afronden. Bijvoorbeeld in periode vier van het jaar hadden we een vak genaamd projectbureau. Dat bestaat uit allemaal opdrachten van school zelf of voor echte opdrachtgevers. Die projecten haal je uit een speciale bak. De opdrachten zijn één tot en met vijf sterren waard. In die periode moet je in totaal vijf sterren halen. De brochure en merchandise voor het jazzfestival waren bijvoorbeeld twee sterren waard. In die periode moest ik dus ook nog andere projecten doen om aan de vijf sterren te komen. En dit is nog maar voor één vak. Dat is soms best heftig. Maar ik heb ook ontdekt dat ik deadlines nodig heb om te presteren. Deadlines zijn fijn.”

De lessen zijn heel praktisch, vertelt Eveliene. “Interactieve vormgeving (website, app, quiz), animaties maken met Adobe After Effects en marketing bijvoorbeeld. Maar je leert ook alles over film, zoals editen, storyboards maken en verschillende cameratechnieken. Ook fotografie is een leuk vak. Verder hebben we elke week werkplaats. Dan krijg je les in programma’s als InDesign en Illustrator. Ook hebben wij getekend ontwerp. Dan leer je allemaal verschillende illustratietechnieken. Verder in de opleiding krijg je keuzevakken zoals art en design, illustreren en nog veel meer. Je hebt natuurlijk ook basisvakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.”

Stage lopen heeft Eveliene nog niet gedaan. “Dat doe je pas in je derde jaar. Ik weet ook nog oprecht niet wat ik na deze opleiding wil gaan doen. Je kunt naar een reclamebureau of voor jezelf beginnen. Maar waarschijnlijk ga ik nog verder studeren op de kunstacademie in een grafische richting.” Eveliene weet wel wat je als student nodig hebt om mediavormgever goed te kunnen doen. “Je moet creatief zijn en ervaring hebben met de computer. En natuurlijk is het handig als je een beetje kunt tekenen.”