Allround timmerman Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25828

In het kort

Werk je graag met je handen? Ben je nauwkeurig en veelzijdig? Kun je plannen en je collega’s aansturen? Dan ben jij uit het juiste hout gesneden voor de opleiding allround timmeren. Je leert alles over technieken, materialen en gereedschappen. Na deze opleiding is niets te ingewikkeld om te maken.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround timmeren iets voor jou?

Nieuwbouw, onderhoud, renovatie en restauratie. Jouw werk als timmer-expert is heel veelzijdig. Je bent handig met gereedschap voor het frezen, zagen, boren en schaven. Je werkt aan daken, stelt prefab-elementen en maakt betonfunderingen. Je monteert en hangt deuren en ramen af. Ook voer je herstelwerkzaamheden uit. Tijdens de opleiding timmeren leer je alles over verschillende houtsoorten, hoe je ze kunt bewerken en welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt.

Wat voor type ben je?

Een goede allround timmer-expert is iemand die:

 • Bouwkundig inzicht heeft
 • Uitstekend werktekeningen kan lezen
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kan werken
 • Oog voor veiligheid heeft
 • Zich houdt aan procedures en instructies
 • Milieubewust werkt  
 • Graag de handen uit de  mouwen steekt
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kan werken
 • Efficiënt met materialen omgaat

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding allround timmeren leer je:

 • Maatvoering op een bouwwerk aanbrengen
 • Stelwerk voor bijzonder metselwerk aanbrengen
 • Tijdelijke ondersteuningsconstructies voor vloeren, wanden en gevels aanbrengen
 • Complex dakwerk maken, zoals een dak met hoekkepers, kilkepers, en dakdoorbrekingen in hellende daken
 • Werkzaamheden op de bouwplaats organiseren, de voortgang, kwaliteit en veiligheid bewaken en administratie voeren
 • Grote prefab elementen stellen zoals betonnen trappen en balkonplaten
 • Het samenstellen en aanbrengen van betonbekistingen voor kelders, wanden en kolommen samenstellen en aanbrengen
 • Een samengesteld kozijn maken

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als allround timmer-expert kun je aan de slag gaan bij een timmer-, bouw- of aannemingsbedrijf. Je kunt zowel werken in de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Vaak werk je op locatie.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Allround timmeren op zak? Dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Middenkader Functionaris 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround timmerman kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Architectuur trainee
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding hbo
 • Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Leidinggeven
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Ondernemend gedrag

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Allround timmerman, Bergen op Zoom, BBL
Allround timmerman, Bergen op Zoom, BOL
Allround timmerman, Breda, BBL
Allround timmerman, Breda, BOL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.