Eerste monteur mechatronica Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25892

In het kort

Als eerste monteur mechatronica werk je in de machine-industrie en apparatenbouw. Je werkt met veel aandacht. Zodat je afwijkingen in een technisch proces op tijd ziet. Of je helpt bij het bouwen van ingewikkelde machines. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur mechatronica iets voor jou?

Als eerste monteur mechatronica neem je je verantwoordelijkheid. Je laat nooit een onveilige situatie achter. Je neemt graag de eerste stap en bent zelfverzekerd over wat je doet. Keuzes maken vind je geen probleem. En anderen kunnen jou vertrouwen. Je deelt belangrijke informatie met je collega’s. Zodat iedereen altijd weet wat er speelt. Je helpt graag. En je bent klantgericht. Je vertelt je klanten altijd precies waar je mee bezig bent. Zodat de klant weet hoever je met het project bent. Of wanneer je een project niet op tijd kunt maken. En lukt het niet alleen? Dan vraag je altijd om hulp.  

Tijdens de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar. Tijdens de opleiding leer je werken met techniek. Zodat je zelfstandig en met zelfvertrouwen aan de slag kunt. Natuurlijk leer je veel over de theorie. Maar tijdens deze opleiding krijg je vooral veel les in de praktijk. Je leert alles over besturingstechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Deze vakken en onderwerpen krijg je straks:  

 • elektrotechniek 
 • elektronica 
 • ict 
 • mechanische en elektrische componenten 
 • hydraulica (waterloopkundige) 
 • pneumatiek (gebruik van perslucht in apparaten) 
 • apparaten monteren en stellen  
 • plannen en leidinggeven  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je werkt straks veel samen met anderen. Je gaat makkelijk met je collega’s om. Je let altijd op je eigen veiligheid. En die van je collega's. De machines die jij maakt, zijn veilig om te gebruiken. 

Je volgt een opleiding bij een erkend leerbedrijf. Dit kan bij een bedrijf dat aangesloten is bij Stichting Vakopleiding Metaal (SVM). Je volgt dan zowel de praktijk- als de theorielessen bij SVM. De studenten die een leerbedrijf hebben, volgen de theorielessen bij Curio in Breda en de praktijklessen bij het leerbedrijf. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als eerste monteur mechatronica werk je aan mechatronische producten. Dit doe je vaak op de werkplek van de klant. Hier vind jij een baan: 

 • Metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding eerste monteur mechatronica? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld aan de opleiding tekenaar constructeur of productietechnicus. 

Leerwegen

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken 

Bij de opleiding eerste monteur mechatronica kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

We hebben nog even geen keuzedelen over deze opleiding. Zodra we de juiste informatie hebben, lees je dat hier.

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Bergen op Zoom of Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Eerste monteur mechatronica, Bergen op Zoom, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

 

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.