Managementassistent Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25728

In het kort

Tijdens het bellen de agenda aanpassen en tussendoor nog even een e-mail versturen. Ben jij iemand die alles tegelijk kan? En vind je het leuk om dingen te organiseren? Dan is de opleiding managementassistent echt iets voor jou. Je helpt de directeur of manager zodat deze goed kan werken. Jij regelt het allemaal.  

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Downloads

Alle details


Is de opleiding managementassistent iets voor jou?

Een brief of e-mail schrijven. De agenda bijhouden en afspraken inplannen. Vergaderingen en reizen organiseren. Een planning maken. Een aanbod bekijken en het urenoverzicht controleren. Soms houd je ook de website bij. Als managementassistent zorg je ervoor dat het bestuur goed kan werken. Het is belangrijk dat je goed bent in schrijven en praten. Je bent vriendelijk en heet mensen welkom. Je vindt het namelijk belangrijk dat de klant zich goed voelt. Stress heb je niet. Hoe meer druk, hoe beter jij werkt. Tijdens de vergadering luister je naar alles wat er gezegd wordt en daar maak je meteen een mooi verslag van. Je wilt graag een baan waarin geen dag hetzelfde is en je vindt het geen probleem om dingen tegelijk te doen.  

Tijdens de opleiding

 • plannen en organiseren 
 • teksten schrijven, bewerken en opmaken 
 • e-mails en verslagen schrijven 
 • agenda inplannen en veranderen 
 • werken met speciale computerprogramma’s 
 • administratie van een bedrijf bijhouden 
 • goed contact hebben met klanten  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Tijdens de opleiding komen experts uit het bedrijfsleven langs. Of je bezoekt ze zelf op kantoor. Zo zie je meteen hoe een bedrijf in de praktijk werkt.  

Stage 

Je loopt stage in je derde leerjaar. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding managementassistent kun je bijna overal aan het werk. Ieder bedrijf heeft wel een managementassistent nodig. Bijvoorbeeld bij een:  

 • bank 
 • ziekenhuis 
 • gemeente  
 • bedrijf  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen: facilitaire dienstverlening, toerisme, office management, personeelsmanagement, personeel en arbeid of de pabo.    

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

Je bent toelaatbaar als je minimaal aan één van de onderstaande eisen voldoet:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding office management & support specialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Juridisch secretaresse
 • Ondersteuning bij de uitvoering van diverse HRM processen
 • Voorbereiding HBO
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Verdieping Software
 • Engels A2/B1
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs

Leslocaties

Als een opleiding op een van deze locaties niet doorgaat, bespreken we de mogelijkheden met je. Je kunt dan starten op een andere locatie of met een andere opleiding.

Breda

Leerwegen
 • BBL
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Managementassistent, bbl, Breda
Managementassistent, bol, Breda

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.