Verspaningstechnoloog Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25896

In het kort

Als verspaningstechnoloog maak je onderdelen van gereedschappen en apparaten voor verschillende hightech bedrijven. Je werkt op locatie, dus je werkplek wisselt. Je bent breed inzetbaar en denkt inhoudelijk mee in het productieproces. Je bekijkt of een product te maken is en adviseert over de manier waarop. Je hebt veel technische kennis en kan werken met verschillende soorten meetapparatuur. De verspaningstechnoloog heeft een adviserende en probleemoplossende rol. Je bent verantwoordelijk voor het productresultaat.

Downloads

Alle details


Is de opleiding verspaningstechnoloog iets voor jou?

Als verspaningstechnoloog ben je een vaktechnische precisieverspaner binnen een productiebedrijf. Je bent breed inzetbaar en denkt mee over de maakbaarheid van complexe producten.

Om dit te bereiken, werk je samen met verspaners, werkvoorbereiders, ontwerpers en leidinggevenden. Om producten te realiseren schrijf je CNC-programma’s, deze zijn onder andere voor 24/7 productie. Naast het productieproces dat je als verspaningstechnoloog begeleidt, draag je ook zorg voor een optimaal verloop hiervan. Je maakt voor de productie gebruik van de nieuwste machines en technologieën. Je onderzoekt problemen die je tegenkomt en lost deze zelfstandig op. De maatregelen die je dan neemt bespreek je in een verbetervoorstel met je leidinggevende. Daarnaast kun je op de juiste wijze inspelen op voorwaarden om nog meer producten van een goede kwaliteit te maken.

Als verspaningstechnoloog werk je zelfstandig en nauwkeurig en voelt je verantwoordelijk voor wat je doet. Je vindt het een uitdaging om problemen op te lossen. Je gaat graag met mensen om en weet de juiste mensen te vinden. Je hebt oog voor kwaliteit en productieprocessen.

Tijdens de opleiding

Wat je leert als verspaningstechnoloog:

Je analyseert de maakbaarheid van het product en adviseert

  • Overlegt en geeft advies
  • Stelt een productieplan op op basis van de order

Je verbetert het productieproces

  • Houdt actuele kennis van verspaningstechnieken bij
  • Doet verbetervoorstellen ten aanzien van het productieproces
  • Implementeert verbeteringen in het productieproces

Kerntaken en werkprocessen:

  • Bewerkt materialen
  • Voorbereiden van materiaalbewerkingen
  • Maakt de machine productie gereed
  • Meet en controleert het eigen werk
  • Onderhoudt apparatuur
  • Afronden van materiaalbewerkingen
  • Uitvoeren van materiaalbewerkingen 
  • Analyseert de maakbaarheid van het product en adviseert
  • Overlegt en geeft advies
  • Stelt een productieplan op op basis van de order
  • Optimaliseert het productieproces
  • Doet verbetervoorstellen ten aanzien van het productieproces
  • Houdt actuele kennis van verspaningstechnieken bij
  • Implementeert verbeteringen in het productieproces
  • Maakt en test CNC-programma's voor (24/7) productie
  • Bereidt het schrijven van CNC-programma's voor (24/7) productie voor
  • Schrijft nieuwe CNC-programma's voor (24/7) productie
  • Test CNC-programma's voor (24/7) productie en archiveert productiegegevens
  • Voert CNC-bewerkingen uit voor (24/7) productie

Algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. De algemene vakken worden gegeven bij Curio in Bergen op Zoom. De praktijkgerichte vakken worden bij Vakopleiding Metaal verzorgd. (Er moet rekening gehouden worden met minimaal 6 tot 10 uur zelfstudie per week)
De opleiding start in september.

Je volgt een opleiding bij een erkend leerbedrijf. Dit kan bij een bedrijf dat aangesloten is bij Stichting Vakopleiding Metaal (SVM). De theorielessen volg je dan bij SVM. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Je werkt in de high-tech metaalindustrie die onderdelen maken voor de machine-, transportmiddelen-, elektrotechnische- en medische industrie. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 4 verspaningstechnoloog op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. 

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert kun je in jouw werk meteen gebruiken. 

Als je voor de bbl-opleiding kiest, werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Je gaat dan één dag naar school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Lees er alles over in de bsa folder.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo-, vbo- of mavo-diploma) of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2) of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding verspaningstechnoloog kun je onder keuzedelen volgen:

  • Digitale vaardigheden basis
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
  • Verdieping techniek en materialenkennis
  • In het eerste leerjaar is industriële robotica onderdeel van de opleiding
  • digitale technieken en productie voorbereiding
  • Verdieping bedrijfsspecifieke productieprocessen voor niveau 4

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Bergen op Zoom of Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificaties

Voor deze opleiding is een minimale vereiste aan een laptop van toepassing. Bekijk hier de specificatie van de Laptop die je nodig hebt voor deze opleiding.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Verspaningstechnoloog, Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.