Verspaner Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25623

In het kort

Sterke materialen als ijzer, metaal en kunststof ombuigen. Als verspaner weet jij straks precies hoe dit moet. Je gaat tijdens de mbo-opleiding tot verspaner bijvoorbeeld aan de slag met frees- en draaimachines. Je leest op je werktekening welk materiaal je moet omvormen. En wat het uiteindelijk moet worden. Werk jij graag met je handen? Dan is deze opleiding wat voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding verspaner iets voor jou?

Als verspaner ben jij erg nauwkeurig in je werk. Het materiaal moet namelijk precies in een product passen. Je vindt het leuk om met sterk materiaal te werken dat stevige bewerking vraagt. Daarvoor gebruik je gereedschap. Werk je daarnaast graag zelfstandig en met computerprogramma’s? Dan is dit de opleiding voor jou. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding verspaner leer je met welke technieken je ijzersterk materiaal kunt omvormen. Daarbij werk je heel nauwkeurig, zodat onderdelen precies passen. Ook dit ga je leren: 

 • omgaan met snijgereedschapspangereedschap en meetgereedschap 
 • werken met CNC-programma’s  
 • veilig werken met machines en gereedschap 
 • meten van materiaal 
 • onderhouden van machines
 • Nederlands
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap 

 

De opleiding is een samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal, of kortweg Vakopleiding Metaal of SVM. 
Je volgt de theorielessen bij SVM in Oudenbosch. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio, locatie Bergen op Zoom. 
SVM


Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat vaak aan de slag in de machine-industrie en metaalindustrie. Je werkt dan op een werkplaats binnen het bedrijf. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Verspaner op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3, de studie Allround verspaner.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Verspaner kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis 
 • Verdieping techniek en materialenkennis 
 • Basis composieten 

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Verspaner, Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.