Allround precisieverspaner Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25624

In het kort

Zo sterk als staal! Jij snapt na de mbo-opleiding allround precisieverspaner precies wat dit betekent. Je bewerkt als verspaner sterke materialen als staal en gietijzer en bijvoorbeeld ook kunststof. Dit kan met de hand of met speciaal gereedschap. Of je gebruikt computergestuurde machines. Je zorgt dat het materiaal past bij de producten die je maakt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Allround precisieverspaner iets voor jou?

Als allround verspaner werk jij erg nauwkeurig. Het materiaal dat je maakt, moet namelijk precies in een product passen.  Je vindt het leuk om te werken met sterk materiaal dat stevige bewerking vereist. Daar gebruik je speciaal gereedschap voor of computergestuurde machines. Werk je graag zelfstandig en met computerprogramma’s? Dan is dit de studie voor jou. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding allround verspaner leer je de technieken voor het omvormen van ijzersterk materiaal. Daarbij ga je heel precies te werk, zodat onderdelen precies in een product passen. Ook dit ga je leren:  

 • omgaan met snijgereedschapspangereedschap en meetgereedschap 
 • CNC-programma’s schrijven voor computergestuurde machines
 • veilig werken met machines en gereedschap 
 • meten van materiaal 
 • onderhouden van machines  
 • je eigen werk controleren 
 • Nederlands 
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap

 

De opleiding is een samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal, of kortweg Vakopleiding Metaal of SVM. 
Je volgt de theorielessen bij SVM in Oudenbosch. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio, locatie Bergen op Zoom. 

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat vaak aan de slag in de machine-industrie en metaalindustrie. Je werkt dan op een werkplaats binnen het bedrijf. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Allround verspaner op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld als researchinstrumentmaker, werkvoorbereider of fijn-mechanisch verspaner. 

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert kun je in jouw werk meteen gebruiken. 

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Lees er alles over in de bsa folder.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround verspaner kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis 
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) 
 • Verdieping techniek en materialenkennis 

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Allround precisieverspaner, Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.