Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen Bergen op Zoom, Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25669

In het kort

Je wordt met de mbo-opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen een vakman of vakvrouw op het gebied van mobiliteitstechniek. Je onderhoudt en repareert straks personenauto’s, lichte bedrijfswagens of mobiele werktuigen. Is er een storing? Die weet jij op te lossen! Als allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen begeleid jij ook je collega’s in de garage. Ga jij voor dit technische beroep met veel verantwoordelijkheid?

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen iets voor jou?

Jij bent goed met techniek. Je vindt het heerlijk om je handen uit de mouwen te steken. Een storing? Daar weet jij straks wel raad mee. Je gaat erg precies te werk, want als je iets verkeerd doet, kan dat zorgen voor een onveilige situatie. Je voelt je verantwoordelijk voor jouw werk. En voor het werk van je collega’s. Jij hebt namelijk de leiding over de andere autotechnici in de garage. Heb jij ook graag contact met klanten? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! 

Tijdens de opleiding

Dit is een praktijkgerichte opleiding. Wat leer je onder andere? 

 • Uit welke onderdelen een voertuig bestaat. 
 • Hoe een voertuig is opgebouwd. 
 • Hoe je elk onderdeel repareert of vervangt. 
 • Welke verschillen er zijn tussen elektrische voertuigen en die op benzine of diesel. 
 • Hoe je collega’s begeleidt. 
 • Waar een planning uit bestaat en hoe je je aan de planning houdt. 
 • Facturen maken. 
 • Goed luisteren naar de wensen van de klant. 
 • Algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat werken in werkplaatsen van bedrijven uit de mobiliteitsbranche. Je werkgever kan een merkdealer zijn of een onafhankelijk bedrijf. Deze organisaties verkopen nieuwe en gebruikte voertuigen en ze onderhouden en repareren de voertuigen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4 naar de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in beroep C
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kan ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.