Food & future Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25464

In het kort

Hou je van eten? Vind je dat voedsel gezond, verantwoord en duurzaam moet zijn? En wil je dit ook overbrengen op anderen? Dan is de opleiding food & future echt iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding food & future iets voor jou?

Jij houdt van lekker eten. Maar dan wel op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier. Dit laat je zien op alle gebieden: in de bereiding, maar ook in een adviserende rol. Advies geef je aan bedrijven en mensen. Na de opleiding food & future weet je waar voedsel vandaan komt, hoe je het bereidt en verwerkt. 

Tijdens de opleiding

Doel van de opleiding food & future is dat je brede kijk ontwikkelt op de gehele voedselketen. In 3 jaar tijd leer je om bedrijven en mensen te adviseren hoe je op een gezonde, verantwoorde en duurzame manier eet. Je leert hierbij nieuwe media en communicatiemiddelen te gebruiken. Tijdens je opleiding komt o.a. aan bod:

 • Waar komt voedsel vandaan? 
 • Smaak en samenstelling voedsel 
 • Duurzaamheid 
 • Gezondheid 
 • Bereiding/productieprocessen (ambachtelijk en industrieel) 
 • Veiligheid 
 • Trends en maatschappelijke ontwikkelingen  
 • Voorlichting, communicatie en pr 

Heb je al een niveau 3 diploma kok, dan bespreken we graag de mogelijkheden om de opleiding verkort te volgen.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding food & future kun je bijvoorbeeld aan het werk in een: 

 • Voedingsbedrijf 
 • Voedingsadviesbureau 
 • Supermarktketen 
 • Zorginstelling  
 • Proefkeuken  
 • Ambachtelijke bedrijven op gebied van agro en food 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je de opleiding food & future afgerond? Dan kun je doorstromen naar hbo.

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
 • Heb je al een niveau 3 diploma kok, dan bespreken we graag de mogelijkheden om de opleiding verkort te volgen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. 

Keuzedeel sport en bewegen

Naast gezonde voeding is beweging heel belangrijk. Vanaf het schooljaar 2023-2024 biedt de opleiding food & future het keuzedeel bewegen aan in samenwerking met de opleiding sport en bewegen van Curio. Na het behalen van dit keuzedeel ontvangt je een officieel certificaat van NL Actief. Onderdelen in het keuzedeel zijn anatomie, gedragsverandering, trainingsapparatuur en voeding en sport. Je  leert hoe je een lessenreeks verzorgt, een jaarplanning maakt en testen en metingen uitvoert. Ook het organiseren van een mini-evenement en het opstellen van visies op klantenbinding en organisatie horen erbij. De lessen vinden plaats op de locatie Terheijdenseweg 414. Het gaat om twee tot drie lesuren per week.

 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Er zijn geen cijfers bekend over deze opleiding.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Food & future, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.