Combinatie opleiding verzorgende IG - begeleider specifieke doelgroepen Breda, Roosendaal

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25656

In het kort

Jij wil als verzorgende aan de slag, maar helpt mensen ook graag bij het wonen en het huishouden. Als verzorgende IG en begeleider specifieke doelgroepen ben je de gouden combinatie van zorg en ontwikkeling voor je cliënten. Je werkt voor ouderen die nog thuis wonen van in kleine groepen in een verzorgingstehuis.

Downloads

Alle details


Is de opleiding combi verzorgende ig - begeleider specifieke doelgroepen iets voor jou?

Als begeleider van specifieke doelgroepen ben je sociaal en neem je veel verantwoordelijkheid. Je cliënten kunnen onverwachte dingen doen, daar moet je tegen kunnen. Ouderen kijken bijvoorbeeld vaak heel anders naar de wereld dan jij. Je bent flexibel genoeg om verschillende situaties op te lossen. Ben je daarnaast ook een vrolijk persoon die graag anderen blij maakt? Dan is deze opleiding wat voor jou.

Wat voor type ben je?

 • Luisteren naar de zorgwensen van je cliënten
 • Wassen en aankleden van cliënten
 • Zorgen dat mensen zoveel mogelijk nog zelf kunnen doen
 • Advies geven aan familie en vrienden van cliënten over hoe zij het beste kunnen omgaan met een ziekte of beperking

Tijdens de opleiding

De combinatie-opleiding verzorgende IG - begeleider specifieke doelgroepen is een specialisatie. Je leert om verzorgen te combineren met het begeleiden van mensen in het regelen van dagelijkse dingen. Welke lessen komen zoal voorbij tijdens je opleiding?

Al in het eerste jaar begin je met een stage van 2 dagen per week. Dit doe je ook in het tweede jaar. In het derde leerjaar loop je 3 dagen per week stage. Op de andere dagen ga je naar school.

Je ontvangt na de opleiding 2 diploma’s op mbo-niveau 3: verzorgende IG en begeleider specifieke doelgroepen.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je komt straks op verschillende zorgplekken. Denk hierbij aan een verzorgingshuis, woonvormen voor mensen met een beperking of zelfs bij je cliënten thuis. Je werkt altijd samen met collega’s uit het zorgvak, zoals helpenden zorg & welzijn, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Verzorgende IG - Begeleider specifieke doelgroepen op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4. Bijvoorbeeld de studie Verpleegkunde of Maatschappelijke Zorg. Na enige (jaren) werkervaring kun je je ook specialiseren in de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de combinatie opleiding Verzorgende IG - begeleider specifieke doelgroepen kun je deze keuzedelen volgen:

 • Gerontopsychiatrie (certificeerbaar)
 • Complementaire zorg
 • Ernstig meervoudige beperking
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Internationaal bewustzijn
 • Mensen met een licht verstandelijke beperkinge n moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel
 • Ondernemend gedrag
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Praktijk onderzoek
 • Wijkgericht werken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.