Combinatie opleiding verzorgende IG - begeleider gehandicaptenzorg Breda, Roosendaal

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25656

In het kort

Ben jij een in hart en nieren? En wil je graag in de gehandicaptenzorg aan de slakken? Dan is de combinatie-opleiding van IG - begeleider gehandicaptenzorg mbo niveau 3 iets voor jou. Je specialiseert je in de helpen van een groep cliënten in hun dagelijks leven. Hoe blijven mensen met een handicap kunnen zelfredzaam? Dat is je belangrijkste doel in dit beroep.

Downloads

Alle details


Is de opleiding combi verzorgende ig - begeleider gehandicaptenzorg iets voor jou?

Als begeleider gehandicaptenzorg ben je sociaal en neem je veel verantwoordelijkheid. Je cliënten kunnen onverwachte dingen doen, daar moet je tegen kunnen. Je bent flexibel genoeg om verschillende situaties op te lossen. Ben je daarnaast ook een vrolijk persoon die graag anderen blij maakt? Dan is deze opleiding wat voor jou.

Tijdens de opleiding

De combinatie-opleiding verzorgende IG - begeleider gehandicaptenzorg is een specialisatie. Je leert werken met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Welke lessen komen zoal voorbij tijdens je opleiding?

 • Vragen naar de wensen van je cliënten en daarnaar luisteren
 • Helpen van mensen bij wassen en aankleden
 • Helpen in het huishouden
 • Zorgen dat cliënten zoveel mogelijk zelf blijven doen
 • Advies geven aan familie en vrienden van cliënten over hoe zij het beste kunnen omgaan met een ziekte of beperking

Al in het eerste jaar begin je met een stage van 2 dagen per week. Dit doe je ook in het tweede jaar. In het derde leerjaar loop je 3 dagen per week stage. Op de andere dagen ga je naar school. Je ontvangt na de opleiding 2 diploma’s op mbo-niveau 3: verzorgende IG en begeleider gehandicaptenzorg.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je komt straks op verschillende zorgplekken. Denk hierbij aan een verzorgingshuis, woonvormen voor mensen met een beperking of zelfs bij je cliënten thuis. Je werkt altijd samen met collega’s uit het zorgvak, zoals helpenden zorg & welzijn, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma’s voor mbo-niveau 3 Verzorgende IG en Begeleider gehandicaptenzorg op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, zoals Mbo-Verpleegkundige of Thuisbegeleider.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de combinatie opleiding Verzorgende IG - begeleider gehandicaptenzorg kun je deze keuzedelen volgen:

 • Gerontopsychiatrie (certificeerbaar)
 • Complementaire zorg
 • Ernstig meervoudige beperking
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Internationaal bewustzijn
 • Mensen met een licht verstandelijke beperkinge n moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel
 • Ondernemend gedrag
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Praktijk onderzoek
 • Wijkgericht werken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.