Eerste bedrijfsautotechnicus VEVA Teteringen

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25245

In het kort

Als eerste bedrijfsautotechnicus VEVA repareer jij militaire bedrijfswagens bij Defensie. Je bent militair met technische vaardigheden. Je gaat sleutelen aan pantservoertuigen, tanks en andere militaire bedrijfswagens? Tijdens de opleiding leer je hoe je je collega’s uit het team aanstuurt. Jij bent straks degene waar zij aankloppen met vragen. Ga jij voor deze uitdagende baan bij defensie?

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste bedrijfsautotechnicus VEVA iets voor jou?

Een eerste bedrijfsautotechnicus VEVA werkt aan voertuigen van militairen zoals auto's, vrachtwagens, rupsvoertuigen en motoren. Het rijdend materieel is van levensbelang voor militairen. De voertuigen worden ingezet in de hete woestijn, maar ook in extreme kou. Jouw taak is al het materiaal rollend en rijdend te houden.  

Tijdens de opleiding

Dit is een praktijkgerichte opleiding. Wat leer je onder andere? 

 • Uit welke onderdelen een bedrijfsauto bestaat. 
 • Hoe een bedrijfsauto is opgebouwd. 
 • Hoe je elk onderdeel repareert of vervangt. 
 • Welke verschillen er zijn tussen elektrische auto’s en auto’s op benzine of diesel. 
 • veiligheidsvakken zoals patrouille, militaire EHBO en brandbestrijding.
 • Sportlessen zijn ook een belangrijk onderdeel, denk aan fitness, zwemmen en hardlopen.
 • Training voor de Defensie conditie proef
 • Leiding geven aan een team met collega’s.  
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Binnen Defensie kun je veel kanten, je hebt de Marine, de Landmacht en de Luchtmacht. Ook bij het Korps Mariniers kun je gaan werken aan rupsvoertuigen of grote vrachtwagens. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Intake en plaatsing

Je ontvangt na je aanmelding een uitnodiging voor een intakegesprek bij Curio Bedrijfsautotechniek (Terheijdenseweg 350, Breda). Daarna word je uitgenodigd voor een gesprek bij Curio VEVA (Meulenspie 2, Teteringen).

 • Dit zijn de eisen waaraan je verder moet voldoen:
 • Je voldoet aan de toelatingseisen of gaat een diploma behalen 
 • Je hebt de online presentatie/ webinar gevolgd of je volgt de meegeleverde presentatie (intakepakket)
 • Je schrijft je in voor de opleiding Eerste Bedrijfsautotechnicus VEVA via Curio.nl
 • Je meldt je aan bij mijn.werkenbijdefensie.nl
 • Je bekijkt op mijn.werkenbijdefensie.nl de afkeurnormen en checkt het bestand SMA (Sport Medisch Advies)
 • Je ontvangt het intakepakket
 • Je bekijkt de link van de VEVA- presentatie (video) en volgt de instructies uit de presentatie stapsgewijs op
 • Je doorloopt alle stappen en stuurt de video’s op

Er wordt gekeken naar je ingestuurde video’s; als deze goedgekeurd zijn:

 • wordt er gekeken of er plaats is in de opleiding 
 • word je voorlopig geplaatst in de opleiding 
 • moet je je VOG en SMA laten zien 
 • word je definitief geplaatst in de opleiding

Voorlichtingsbijeenkomsten

Er staan geen voorlichtingsbijeenkomsten gepland op dit moment. Om te starten aan de opleiding is het deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst verplicht. Ben je 4e jaars vmbo'er stuur ons dan een mail en we delen deze presentatie met je. 3e Jaars studenten kunnen na de zomer deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst.

Iedere militair (van minimaal 18 jaar oud) moet bereid zijn op uitzending te gaan – het is één van de voorwaarden die aan het militaire beroep verbonden is. Militairen kunnen uitgezonden worden voor een humanitaire missie, maar ook naar oorlogsgebieden. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Eerste bedrijfsautotechnicus kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden gevorderd 
 • Duurzaamheid in het beroep C 
 • Basisvaardigheden metaalbewerken 

Leslocaties

Het technische deel van de opleiding vindt plaats op de locatie Terheijdenseweg 350 in Breda

Teteringen

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.