Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (VEVA) Teteringen

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25668

In het kort

Zijn auto’s je lust en je leven? Kun jij je niets leukers bedenken dan elke dag sleutelen aan de onderdelen van defensie auto's, bedrijfswagens en rupsvoertuigen op een basis van defensie? Tijdens de VEVA opleiding basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen leer jij hoe je onderhoudsbeurten uitvoert, onderdelen repareert aan de voertuigen van defensie.

Downloads

Alle details


Is de opleiding basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen VEVA iets voor jou?

Jij bent goed met techniek en wilt graag werken voor defensie. Je vindt het heerlijk om je handen uit de mouwen te steken. Een storing? Daar weet jij straks wel raad mee. Je werkt heel precies, want iets verkeerd doen, kan zorgen voor een onveilige situatie. Je voelt veel verantwoordelijkheid voor je werk. Heb jij ook graag af en toe contact met klanten? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! 

Tijdens de opleiding

Het is een praktijkgerichte opleiding. Wat leer je onder andere?

 • Uit welke onderdelen een auto bestaat. 
 • Hoe een auto is opgebouwd. 
 • Hoe je elk onderdeel repareert of vervangt. 
 • Welke verschillen er zijn tussen elektrische auto’s en auto’s op benzine of diesel.
 • Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap 

Inschrijven VEVA

Inschrijven voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap kan alleen als je een voorlichtingsbijeenkomst hebt bijgewoond. Om de voorlichtingsbijeenkomst te volgen moet je je vooraf aanmelden via de website van Defensie. Zoek vervolgens de voorlichting van Curio die jij wilt volgen en meld je aan.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat werken in werkplaatsen van defensie. Je gaat werken voor defensie.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3, de studie Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen VEVA.

Leerwegen

BOL
Bergen op Zoom: In Bergen op Zoom ga je 5 dagen in de week naar school. Soms loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Breda: In Breda ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage. Dit doe je het hele schooljaar. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor de BOL opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen zijn er maar 20 plaatsen beschikbaar in Breda.  Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan! Zit je bij de eerste 20 aanmeldingen van Breda? Dan nodigen we je uit voor een intake.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Inschrijven VEVA

Inschrijven voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap kan alleen als je een voorlichtingsbijeenkomst hebt bijgewoond. Om de voorlichtingsbijeenkomst te volgen moet je je vooraf aanmelden via de website van Defensie. Zoek vervolgens de voorlichting van Curio die jij wilt volgen en meld je aan.

 

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (VEVA) kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Duurzaamheid in het beroep B

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.