Zelfstandig medewerker travel en hospitality Bergen op Zoom, Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25649

In het kort

Je wordt opgeleid om klanten of gasten te informeren en adviseren. Tijdens je opleiding leer je diverse administratieve-, en receptiewerkzaamheden, waaronder het reserveren en boeken van een reis of excursie.

Downloads

Alle details


Is de opleiding zelfstandig medewerker travel en hospitality iets voor jou?

Jij bent helemaal op je plek tussen mensen van verschillende nationaliteiten. Je uitgebreide talenkennis komt hierbij uitstekend van pas. Klantgerichtheid is vanzelfsprekend voor jou.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding zelfstandig medewerker travel en hospitality bij Curio leer je alles over reizen adviseren. Stages en excursies in binnen- en buitenland horen hier ook bij. Zo weet je precies waar je het over hebt. Maar dit is niet alles. Je werkt ook aan je: 

 • Sociale en communicatieve vaardigheden 
 • Zelfstandigheid 
 • Vreemde talen kennis

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je toekomstige job is in de toerismebranche in binnen- of buitenland. Dankzij jouw uitgebreide praktijkervaring heb je vanaf het begin een brede basis én een stevig cv. Zo ben je bij verschillende bedrijven/organisaties inzetbaar, waaronder een: 

 • Frontoffice van een (internationaal) hotel 
 • Reisorganisatie 
 • Frontoffice van een vakantiepark 
 • Touroperator

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je mbo-niveau 3 Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality op zak? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar een niveau 4 opleiding, bijvoorbeeld: 

 •  Leidinggevende Travel & Hospitality

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Stage lopen

In alle leerjaren loop je enkele maanden stage bij bijvoorbeeld een touroperator, een reisorganisatie of een vakantiepark. Maar je kunt ook bij de VVV of ANWB terecht. Stage lopen doe je in functies, zoals:  

 • Frontofficemedewerker in hotel of vakantiepark 
 • Verkoper reizen 
 • Medewerker touroperator 
 • Reisbegeleider in het buitenland 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden gevorderd 
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit 
 • Leidinggeven 
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) 
 • Organisatie interne evenementen 
 • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit 
 • Lean en creatief 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.