Zelfstandig medewerker leisure en hospitality Bergen op Zoom, Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25648

In het kort

Kun jij je grenzen verleggen, ben je internationaal, veelzijdig, creatief, gastvrij, enthousiast, sportief, heb je talenkennis en vind je het geen probleem om initiatief te nemen? Dan is deze mbo-opleiding wat voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding zelfstandig medewerker leisure en hospitality iets voor jou?

Jij als zelfstandig medewerker leisure en hospitality weet van aanpakken. Je voelt je fijn op een camping, vakantiepark of bij een evenement. Jij zorgt ervoor dat de gasten de vakantie of het evenement van hun leven hebben. 

Als andere mensen vakantie hebben of vrij zijn, moet jij werken. Maar je vindt dat niet erg. Je werkt als zelfstandig medewerker leisure en hospitality namelijk vaak in vakantiesferen. De gasten staan centraal. Dat snap jij als geen ander. Je ontmoet veel verschillende mensen in binnen- en buitenland  tijdens deze brede opleiding.

Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding leer je hoe je moet plannen en organiseren. Natuurlijk leer je ook hoe je recreatie activiteiten kunt uitvoeren. Daarnaast leer je diverse administratieve en receptiewerkzaamheden, zoals boeken en reserveren. als zelfstandig medewerker leisure en hospitality spreek je je talen zeer goed. Dit is dan ook een belangrijk deel van je opleiding.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je toekomstige job is in de recreatiebranche. Je kunt gaan werken bij bijvoorbeeld een camping, een vakantiepark, een attractiepark, een outdoor bedrijf, een sportclub en een evenementenorganisatie. 

Gastvrijheid en het verzorgen van animatie staan bij jou als Zelfstandig medewerker Leisure & Hospitality centraal. Je spreekt diverse talen en kan op een professionele manier gasten een mooie tijd bezorgen. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je mbo-niveau 3 Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality op zak? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar een niveau 4 opleiding, bijvoorbeeld: 

 •  Leidinggevende Leisure & Hospitality

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Stage lopen

In alle leerjaren loop je enkele maanden stage bij bijvoorbeeld een touroperator, een reisorganisatie of een vakantiepark. Maar je kunt ook bij de VVV of ANWB terecht. Stage lopen doe je in functies, zoals:  

 • Frontofficemedewerker in hotel of vakantiepark 
 • Verkoper reizen 
 • Medewerker touroperator 
 • Reisbegeleider in het buitenland 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Duurzaamheid
 • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Standplaatshost
 • Orientatie op ondernemerschap

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.