Medewerker sport en recreatie Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25500

In het kort

Ben je sportief en vind je het leuk om anderen aan het bewegen te krijgen? Maak dan van je hobby je beroep. Met de mbo-opleiding medewerker sport en recreatie leer je mensen helpen met allerlei leuke activiteiten. Je maakt ze enthousiast om te sporten en bewegen. Of dat nu is tijdens de sportdag van het buurthuis, of het zomerkamp op de zeilschool. Jouw taak is om kinderen, volwassenen en ouderen aan het bewegen te krijgen en iedere activiteit nóg leuker te maken. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker sport en recreatie iets voor jou?

De medewerker sport en recreatie helpt mensen met sporten en ontspanning. Want bewegen kan net zo goed voor je plezier. Je steunt deelnemers en je zorgt ervoor dat alles goed gaat. Je neemt graag de leiding en je weet precies hoe je lesgeeft. Want sporten wordt steeds leuker als je weet hoe het moet. Daarnaast ga je graag met mensen om. Je geeft mensen het gevoel dat ze welkom zijn. En je zorgt ervoor dat iedereen enthousiast meedoet.  

Als medewerker sport en recreatie is het ook belangrijk dat je goed de regels kunt volgen. Een beetje streng zijn mag, want veiligheid is het allerbelangrijkst. Je houdt alles goed in de gaten en weet wat je kunt doen als er toch iets misgaat.  

Tijdens je opleiding

Deze opleiding is een echte sportopleiding. Je leert alles over sport en spel. En hoe je daar leuke activiteiten mee plant. Je leert deze activiteiten organiseren en begeleiden. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • sport, spel en entertainment 
 • activiteiten organiseren en begeleiden 
 • creatieve activiteiten 
 • communiceren met klanten 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding medewerker sport en recreatie werk je bij:  

 • campings en vakantieparken 
 • bungalowparken 
 • pretparken  
 • sportscholen 
 • sportzalen en sportvelden 
 • sportverenigingen 
 • zwembaden 
 • sauna’s, spa’s, beauty salons en massagesalons 
 • organisaties voor buitensporten 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding medewerker sport en recreatie? Dan kun je verder studeren op niveau 3, bijvoorbeeld aan de opleiding sport en bewegen

Leerweg

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt.

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker sport en recreatie kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Doorstroom sport en bewegen niveau 3
 • sportspecialisatie basis 1
 • sportspecialisatie basis 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Medewerker sport en recreatie, Breda, BOL
Medewerker sport en recreatie, Roosendaal, BOL

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.