Consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent) Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25875

In het kort

Geeft het jou energie om mensen te helpen aan die ene gave baan, het benaderen van bedrijven voor een samenwerking of om uitzendkrachten en klanten te adviseren over personeelszaken? Weet jij als geen ander dat er meer komt kijken bij een goede match dan een passend cv en een vacature. Dan is de opleiding consulent commerciële arbeidsbemiddeling iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent) iets voor jou?

Tijdens de opleiding consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent) leer je hoe je bedrijven kunt helpen met het vinden van hun toekomstige collega’s en het vervullen van hun vacatures door onderzoeken te doen naar klant-, product- en marktinformatie. Je leert om bepaalde specifieke taak uit te kunnen voeren, zoals het werven van werkzoekenden en het voeren van intakegesprekken of juist acquisitie (het werven van nieuwe opdrachtgevers). Daarnaast leren je om administratieve taken uit te voeren en inzicht te hebben in het financiële aspect.

Een consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent) is iemand die:

‘Kort gezegd zit het zo: als intercedent is jouw primaire taak het zoeken van de match tussen vacature en werkzoekende.'

Jij bent de drijvende kracht en regisseur bij het vinden van de beste kandidaten voor vacatures bij klanten. Jij bent verantwoordelijk voor het aantrekken van deze kandidaten tot aan het aannemen of afwijzen van kandidaten én ook de verdere begeleiding tijdens het dienstverband.

Om de juiste match te kunnen maken, zorg je er enerzijds voor dat je bedrijven aan jouw organisatie bindt. Anderzijds zorg je ervoor dat je genoeg mensen, ofwel kandidaten, spreekt en begeleidt om ze uiteindelijk te verbinden aan openstaande vacatures bij klanten. Met een ondernemende instelling en een dosis creativiteit ga jij aan de slag. Jij zorgt ervoor dat de business van de klant door kan blijven gaan. Een heel veelzijdige baan dus, waarin een consulent commerciële arbeidsbemiddeling continu van pet wisselt.

Tijdens de opleiding consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent)

Als consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent) kan je wel zeggen dat je een brede interesse moet hebben. Je houdt je namelijk, zoals eerder omschreven, bezig met veel verschillende werkzaamheden tegelijk. Tijdens de opleiding consulent commerciële arbeidsbemiddeling helpen we jou de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je later tijdens je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt, zoals:

 • Het verzamelen van klant-, product- en marktinformatie;
 • Voorstellen maken voor verkoopbeleid, marketingbeleid en/of marktbewerking;
 • Voorbereiden van verkooptrajecten;
 • Acquireren van klanten en/of opdrachten;
 • Voeren van onderhandelingsgesprekken;
 • Onderhouden van klantcontacten;
 • Uitvoeren van online werkzaamheden;
 • Werven van kandidaten;
 • Matchen van kandidaten en vacatures;
 • Begeleiden van kandidaten naar werk;
 • Verrichten van administratieve werkzaamheden die voortkomen uit de arbeidsbemiddeling

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Elke periode werk je een week lang aan een groot project. Dit project sluit aan op een onderwerp (kerntaak) waarmee je later ook in de praktijk te maken krijgt. Je krijgt in de rol van consulent commerciële arbeidsbemiddelaar (intercedent) een opdracht van je leidinggevende (docent) om iets uit te zoeken, iets te organiseren en iets voor te bereiden.

Stage

Tijdens je studie loop je 2 keer een half schooljaar stage (in leerjaar 2 én leerjaar 3). Dit gebeurt over het algemeen bij een uitzendbureau. Hier leer je alle taken zelfstandig uit te voeren. Om te laten zien dat je alle taken kunt uitvoeren, leg je aan het einde van de stage een proeve van bekwaamheid af. Deze proeve is (onderdeel van) het officiële eindexamen van de opleiding.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

De consulent commerciële arbeidsbemiddelaar werkt over het algemeen bij een uitzendbureau. Een aantal van hen is gespecialiseerd in een bepaalde sector in de arbeidsmarkt. Daarnaast kan een consulent commerciële arbeidsbemiddelaar ook aan de slag bij een detacheringsbureau of werving- en selectiebureau.

Grote bedrijven die veel behoefte hebben aan een onafgebroken stroom van flexkrachten, kiezen veelal voor een 'inhouse' constructie. Dat betekent dat een consulent commerciële arbeidsbemiddelaar van een bepaald bedrijf naar een extern bedrijf wordt gestuurd en daar bijna fulltime op locatie is. Dit kan tijdelijk zijn, maar vaak blijft de consulent commerciële arbeidsbemiddelaar permanent verbonden aan het bedrijf.

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 4 consulent commerciële arbeidsbemiddeling op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld HBO Intercedent of HBO Human Resources Management (HRM).

Leerwegen

BOL

Bij een BOL-opleiding - Beroeps Opleidende Leerweg - ga je 5 dagen in de week naar school. In leerjaar 2 en 3 loop je een halfjaar stage.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding intercedent kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding hbo
 • Engels B1/B2
 • Duits B1/B2 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Consulent commerciële arbeidsbemiddeling (intercedent), Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.