Eerste verkoper Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25809

In het kort

Kom je goed uit je woorden en weet je mensen te overtuigen? Ben je commercieel ingesteld? Oftewel: ben jij een geboren verkoper? Dan is de opleiding eerste verkoper echt iets voor jou. Naast verkopen, help je ook mee de winkel te runnen. Na deze opleiding kun je bijna in elke winkel aan de slag.

Downloads

Alle details


 

Als eerste verkoper houd je je bezig met alles wat te maken heeft met het verkoopproces. Je geeft leiding aan een klein team. Je plant en verdeelt het werk van je medewerkers. Je motiveert je medewerkers, zorgt voor een prettige werksfeer en controleert je medewerkers bij het uitvoeren van het werk. Je geeft instructies en aanwijzingen.  

Ook voer je zelf een aantal verkooptaken uit. Denk hierbij aan het voeren van verkoopgesprekken, het aannemen en afhandelen van klachten. Het bedienen van de kassa, het bestellen en presenteren van artikelen en het schoonhouden van de winkel. Je bent een echte professional met een commerciële instelling. De klant staat centraal bij alles wat jij doet.  

Wat voor type ben je?

 • enthousiast 
 • nauwkeurig 
 • dienstbaar 
 • collegiaal 
 • een doener
 • een aanpakker 
 • commercieel ingesteld 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met het verkoopproces. Bijvoorbeeld hoe je een verkoopgesprek voert, hoe je een goede service verleent en hoe je met klachten omgaat. Uiteraard leer je ook werken met kassasystemen. 

Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.  

Andere leermomenten zijn:

De lesvormen bestaan zowel uit theorie als praktijk:  

Instructie: dit zijn de theorielessen over de diverse modules. De docent staat voor de klas en geeft je uitleg (instructie) over een onderwerp. 

Toepassing: in deze uren ga je individueel of in groepjes aan het werk om de aangeboden instructie te verwerken of vaardigheden te trainen.  

Project: in het project komt de theorie en de toepassing samen. Je gaat dan echt aan de slag met een praktijkgerichte opdracht. 

Stage

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 9 weken. Ieder leerjaar ga je op stage. Je werkt dan in een bedrijf mee en je leert het vak in de praktijk. Zo doe je werkervaring op. Tijdens je stage werk je aan opdrachten. De theorie achter deze opdrachten komt op school aan bod.  De stage sluit je af met een praktijkexamen.   
Om een stageplaats te vinden kijk je op: www.stagemarkt.nl. Hier vind je alle erkende leerbedrijven die op dit moment een stagiaire zoeken. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als eerste verkoper ga je aan de slag in de detail- of groothandel, bijvoorbeeld een drogist, supermarkt, modezaak of elektronicawinkel. Het hangt er maar vanaf waar jouw interesse ligt! 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Sluit je na twee jaar of eerder de opleiding Eerste Verkoper succesvol af, dan kun je doorstromen naar leerjaar 2 van de BOL-opleiding Ondernemer Retail of de BBL-opleiding Manager Retail.  

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Je kunt deze niveau-2 opleiding ook versneld in 1,5 jaar afronden.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Eerste verkoper kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Rekenen 3F
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Supermarkt (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Wonen
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Mode 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.