Procesoperator A Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 18
Niveau 2
Crebo 25337

In het kort

Als procesoperator A werk je in teamverband aan een gedeeltelijk geautomatiseerd productieproces. Je werkt in de fabriek aan machines en apparaten. Je zorgt dat productieprocessen bewaakt en bijgestuurd worden. Ook voer je kwaliteitscontroles uit, op de producten die jij maakt. Je onderhoudt de machines en verandert de instellingen als een ander product gemaakt moeten worden.

Downloads

Alle details


Is de opleiding procesoperator A iets voor jou?

Je werkt als procesoperator in een omgeving waar veiligheid op de eerste plaats komt. Maar ook milieubewust en economisch bewust handelen is erg belangrijk.

Het kan ernstige gevolgen hebben als er iets fout gaat in het productieproces. Dat maakt dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Maar gelukkig kun je dankzij alles wat je in je opleiding leert verantwoorde keuzes maken. Als procesoperator kun je heel goed samenwerken. Je weet waar je mee bezig bent en je vertrouwt op je collega’s. Andersom kunnen je collega’s ook vertrouwen op jouw vakbekwaamheid.

Je leert tijdens je opleiding

Apparatuur bedienen, productieproces voorbereiden, kwaliteitscontrole uitvoeren, apparatuur onderhouden, Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Stage lopen

In het eerste leerjaar kom je naar school voor theorievakken en practica. In het tweede leerjaar heb je een aantal langere stages. Stage (of beroepspraktijkvorming, bpv) is een belangrijk deel van je opleiding. Daar leer je de praktijk. Je krijgt van school opdrachten mee zodat je precies weet wat je moet doen. Je wordt begeleid door begeleiders van school en het bedrijf. Zo ontwikkel je je snel tot het gewenste niveau. Vaak heb je kans op een baan bij het bedrijf waar je stage loopt.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt gaan werken in verschillende bedrijven in de procesindustrie, zoals:

  • biobased industrie
  • kunststof verwerkende industrie
  • papier- en kartonnage-industrie
  • voedingsmiddelenindustrie

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau procesoperator A op zak? Dan kun je doorleren voor procesoperator B

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding Procesoperator A zijn er 18 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld uitgenodigd op intake. Meld je daarom op tijd aan.

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Procesoperator A kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • digitale vaardigheden 
  • levensmiddelentechniek 
  • verbreding of verdieping procesoperator in de productie-industrie  

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunenn ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding Procesoperator A zijn er 18 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld uitgenodigd op intake. Meld je daarom op tijd aan.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.