Pedagogisch medewerker kinderopvang Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 2, 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25696

In het kort

Ouders brengen hun kind veilig naar jou, voor of na schooltijd. Als pedagogisch medewerker zorg jij met je creatieve ideeën voor gezelligheid en plezier in de kinderopvang. Tijdens deze opleiding leer je ook hoe je het beste uit elk kind haalt. Geen dag is hetzelfde in dit beroep.

Downloads

Alle details


Is de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang iets voor jou?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang ben je een creatieve, bezige bij die van de kinderopvang een fijne plek maakt voor de kinderen en de opvoeders. Jij voelt je verantwoordelijk, want je bent veel meer dan iemand die ‘op de kinderen past’. Je draagt bij aan de opvoeding en vertelt ze over normen en waarden. 

Wat voor type ben je?

Je vindt het niet erg om ook fysiek bezig te zijn: heel vaak moet je kinderen optillen. Kun jij rustig blijven in drukke situaties? En heb jij ook ogen in je rug? Dan is deze studie echt iets voor jou!  

Tijdens de opleiding

Je leert tijdens de studie pedagogisch medewerker kinderopvang alles over de ontwikkeling van kinderen van 0 t/m 13 jaar. En hoe je zorgt dat kinderen spelend leren door verschillende activiteiten.  

 • Hoe je zorgt voor veiligheid voor baby’s, peuters en kinderen 
 • Welke activiteiten goed bij de ontwikkeling van kinderen horen 
 • Hoe je moeilijk opvoedbare kinderen begeleidt 
 • Hoe je ouders en vrijwilligers adviseert over de opvoeding en hoe je rekening houdt met hun wensen op de opvang 

Stage lopen:

Na 9 weken in het eerste jaar start je met een stage van 1 dag per week. Aan het eind van het eerste en het tweede jaar loop je 2 dagen stage. In het derde jaar zijn dit 3 dagen per week. De school zorgt voor een praktijkplaats. Je komt vaak bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang op een basisschool. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

In de kinderopvang of bij een buitenschoolse opvang in een basisschool.

Doorstuderen? Dat doe je zo:

Heb je je diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch medewerker kinderopvang op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld Gespecialiseerd pedagogisch medewerker of Onderwijsassistent. 

Leerwegen

BOL

Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL

Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken. De BBL-opleiding kun je volgen in Breda. Voor het volgen van een BBL opleiding heb je een leercontract nodig voor minimaal 20 uur per week of minimaal 16 uur per week indien je werkzaam bent op een BSO.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. In de kinderopvang en peuterspeelzalen is de maximale geldigheidsduur van de VOG twee jaar. Dit betekent dat een BOL-student tijdens zijn opleiding maximaal twee keer de kosten van een VOG moet betalen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • BSO 4-8 jaar
 • Expressief talent
 • Internationaal bewustzijn I interculturele diversiteit
 • Werken met baby’s

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.