Allround machinaal houtbewerker Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25015

In het kort

Tijdens de opleiding allround machinaal houtbewerker leer je met verschillende soorten hout werken. Je werkt met machines zoals zaagmachines en vlakbanden. Heb je oog voor detail? Is het jouw passie om mooie producten te maken en te plaatsen? En ben je ook nog eens zorgvuldig en gemotiveerd? Dan is dit de opleiding voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround machinaal houtbewerker iets voor jou?

Vind je het leuk om met machines te werken en van hout kasten en keukens te maken? Ben je zorgvuldig, gemotiveerd, flexibel en klantgericht? Schrijf je dan in voor de opleiding allround machinaal houtbewerker.

Een allround machinaal houtbewerker is verantwoordelijk voor projecten en de uitvoering hiervan. Je spreekt met de klant, je maakt een plan en je bestelt materiaal. Daarna begeleid je je collega’s in een goede uitvoering.

 • Zelfstandig werken
 • Werken met machines
 • Houtbewerking
 • Veiligheid

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je verschillende soorten hout te bewerken. Je herkent het houtsoort en de eigenschappen die erbij horen. Je weet precies welk hout je moet gebruiken voor de opdracht en daar pas je ook je materiaal op aan.

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 4.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround machinaal houtbewerker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Rekenen op 3F
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
Wettelijk cursusgeld 2019-2020 (BBL) vanaf 18 jr €588,- €588,- €588,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Wettelijk cursusgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding of deeltijd BOL volgt. Cursusgeld dat in rekening gebracht wordt, moet altijd betaald worden.Dit geldt ook als de student het College voortijdig verlaat (na 1 oktober 2018) of als hij/zij alleen het praktijkgedeelte (BPV) doet.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2  3
Lesstof houtopleiding. Bestellen Opleidingenhtm/Edu actief €590,- €188,-  
laptop €400,-    
Licentie Remindo €74,- €74,- €74,-
Lesmateriaal keuzedelen €7,50    
Lesmateriaal keuzedelen   €60,- €60,-
Startmodule Nederlands €3,-    
Lesmateriaal Nederlands €65,90    
Startmodule rekenen €3,-    
Licentie Rekenen €16,-    
Lesmateriaal Loopbaan en Burgerschap €19,75    

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*U ontvangt de rekening van de school.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
introductiedag €35,-    
Huur kluisje €25,- €25,- €25,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Huur van een kluisje is optioneel. Voor een volledig schooljaar betaalt u € 15,00 huur + € 10,00 borg = € 25,00 (contante betaling).

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.