Technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw) Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25297

In het kort

Bouw je graag aan technische producten die ons leven makkelijker maken? Tijdens de opleiding technicus engineering ontwerp je een product in de elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde of toegepaste ICT. Denk aan een airconditioning, een automatische melkmachines voor de boer of lasrobot voor de autoindustrie. Jij bent straks verantwoordelijk voor de kwaliteit, dát maakt jouw werk zo interessant.

Downloads

Alle details


Is de opleiding technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw) iets voor jou?

Jij wordt expert in het maken en in elkaar zetten van ingewikkelde elektrotechnische producten. Je bent  nu al goed met techniek en je hebt ruimtelijk inzicht. Je ziet wat je nog moet toevoegen of weglaten om een product goed te laten werken. Je kunt goed plannen, zodat het product op tijd klaar is. Vind je het ook leuk om contact te hebben met klanten? En om samen te werken met collega’s? Dan is dit een opleiding voor jou.  

Tijdens de opleiding

Je leert tijdens de opleiding technicus engineering om de hele product levenscyclus onder de knie te krijgen: van het ontwerp van een product tot en met de kwaliteitscontrole van een geproduceerd product. Wat leer je nog meer 

 • De verschillende materialen 
 • Hoe je een product ontwerpt 
 • Lessen in installatietechniek 
 • Programmeren van producten en innovaties als zonnepanelen 
 • Berekenen van projectkosten  
 • Projecten managen en producten maken volgens planning  

Mechatronica

Ga jij een compleet olieboorplatform bouwen? Of een nieuwe windturbine die op een schone manier elektriciteit opwekt? Het soort projecten waarmee je te maken kunt krijgen is oneindig. Je kunt letterlijk met allerlei projecten te maken krijgen. Wat duidelijk is: jij bent een bepalende factor in een project. Dat komt door je kennis van  mechanica, elektronica en informatie- en communicatietechnologie.  

Je gaat je straks bezighouden met het oplossen van mechatronische problemen. Daarvoor werk je het ontwerp van producten uit in hanteerbare documenten voor de productieafdeling. Je monteert en repareert mechatronische (half)producten. Je begeleidt en stuurt het werkproces. Je voert (kwaliteits)controle uit op  werkzaamheden. Je begeleidt medewerkers, je maakt en leest tekeningen, je stelt begrotingen op en bewaakt die.

Werktuigbouwkunde (locatie Bergen op Zoom)

Als technicus engineering werktuigbouwkunde ben jij de manager van een proces om een constructie helemaal op te bouwen. Dat begint al bij het ontwerp en gaat door tot aan het onderhoud van de constructie. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan het slagen van projecten in bijvoorbeeld de energiesector, scheepvaart, offshore of industrie. In binnen- of buitenland.

Ben jij geïnteresseerd in techniek en vind je het leuk om te plannen en organiseren? Kun jij goed denken in modellen en tekeningen? Dan is dit een opleiding voor jou.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt na je studie Technicus engineering vaak werken als ontwerper, projectleider of verkoper in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek of mechatronica. In bedrijven die werken met metaal kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de technische dienst of op de afdeling storing en onderhoud. Bij productie- en servicebedrijven werk je aan elektrotechnische machines, apparatuur en/of de automatisering hiervan.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Technicus engineering op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Voorbeelden van studies zijn: 

 • Werktuigbouwkunde  
 • Elektrotechniek 
 • Mechatronica 
 • Technische natuurkunde 
 • Industrieel product ontwerpen 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Technicus engineering kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden gevorderd 
 • Duurzaamheid in het beroep D 
 • Oriëntatie op ondernemerschap 
 • Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek 
 • Digitale technieken en productievoorbereiding I 
 • Embedded Design 

Leslocaties

De uitstroom richting Werktuigbouwkunde wordt gegeven in Bergen op Zoom. De uitstroom richting Mechatronica wordt gegeven op beide locaties.

Breda

Leerwegen
 • BOL

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Breda

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
4
Lesgeld 2019-2020 (BOL) vanaf 18 jr €1168,- €1168,- €1168,- €1168,-

*U ontvangt de rekening van DUO.
*Lesgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BOL-opleiding volgt. Het lesgeld betaalt u aan DUO. U ontvangt hiervoor een factuur/acceptgirokaart.DUO Infolijn: 050-599 77 55, bereikbaar op werkdagen van 09:00-17:00 uur. Website: www.duo.nl.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
4
Licentie rekenen   €29,75 €41,74 €41,74
Licentie taal €69,74 €41,74 €69,74 €69,74
Veiligheidsschoenen (indien nog niet in bezit) €28,03      
Basisvaardigheden Wiskunde boek €31,95      
Transfer-w tabellen en formules   €59,30 €56,20  
Grafcet-Studio starter   €29,49    
Laptop (aanbevolen) €600,-      

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
4
Kluishuur via Studers niet verplicht €19,- €19,- €19,- €19,-
Introductie €30,-      
TIA-portal licentie   €10,70 €10,70 €10,70
VCA-VOL €174,78      
Herkansing VCA examen €80,25      
Veiligheidsbril Banci Bolle kunststof €7,67      
Overzetbril (indien brildragend) €2,83      
Overall (indien nog niet in bezit) €35,33      
Rekenmachine Casio FX-82MS €9,95      
Geodriehoek €0,99      
Passer maped start 3-delig €2,85      
Ringbandblok Quant ore 23-gaat s ruit 5mm €2,12      
Schuifmaat (analoog) 0-150mm €30,-      
Schrift A4   €0,77 €0,77 €0,77

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Keuzedelen

Leerjaar 1 2 3
4
K0023 | digitale vaardigheden gevorderd €74,80      
K0031 | duurzaamheid in het beroep D   gratis    
K0125 | voorbereiding HBO     gratis  

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*De kosten voor keuzedelen zijn afhankelijk van de configuratiekeuze van de individuele student. Binnen het aanbod zijn er ook kosteloze keuzedelen beschikbaar.

Bergen op Zoom

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
4
Lesgeld 2019-2020 (BOL) vanaf 18 jr €1168,- €1168,- €1168,- €1168,-

*U ontvangt de rekening van DUO.
*Lesgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BOL-opleiding volgt. Het lesgeld betaalt u aan DUO. U ontvangt hiervoor een factuur/acceptgirokaart.DUO Infolijn: 050-599 77 55, bereikbaar op werkdagen van 09:00-17:00 uur. Website: www.duo.nl.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
4
Boeken/Leermiddelen €500,-     €44,-
keuzedelen lesmateriaal   €7,50 €25,-  
Licentie Meet en regel     €35,-  
Licentie Tekeninglezen €5,-      
Readers (vaktechnische boeken) €255,- €255,- €255,-  
Markiezaat Overall €40,-      
Licentie + boek VCA €20,-      
Startmodule Nederlands €3,-      
Lesmateriaal Nederlands €69,50      
Laptop €400-1300      
Lesmateriaal Loopbaan en Burgerschap €20,75      
ITS Learning €20,- €20,- €20,- €20,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Indien er gebruik gemaakt wordt van het landelijk erkende VCA examen, ontvangt u hiervoor een aparte rekening.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
4
Introductiedag €57,50      
VCA Basisveiligheid €50,-      
Huur kluisje (contant/pin) €25,- €25,- €25,- €25,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Facturatie vindt plaats a.d.h.v. deelname.
*Indien er gebruik gemaakt wordt van het landelijk erkende VCA examen, ontvangt u hiervoor een aparte rekening.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.