In het kort
Bouw je graag aan technische producten die ons leven makkelijker maken? Tijdens de opleiding technicus engineering ontwerp je een product in de elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde of toegepaste ICT. Denk aan een airconditioning, een automatische melkmachines voor de boer of lasrobot voor de autoindustrie. Jij bent straks verantwoordelijk voor de kwaliteit, dát maakt jouw werk zo interessant.
Alle details
Is de opleiding technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw) iets voor jou?
Jij wordt expert in het maken en in elkaar zetten van ingewikkelde elektrotechnische producten. Je bent nu al goed met techniek en je hebt ruimtelijk inzicht. Je ziet wat je nog moet toevoegen of weglaten om een product goed te laten werken. Je kunt goed plannen, zodat het product op tijd klaar is. Vind je het ook leuk om contact te hebben met klanten? En om samen te werken met collega’s? Dan is dit een opleiding voor jou.
Tijdens de opleiding
Je leert tijdens de opleiding technicus engineering om de hele product levenscyclus onder de knie te krijgen: van het ontwerp van een product tot en met de kwaliteitscontrole van een geproduceerd product. Wat leer je nog meer?
- De verschillende materialen
- Hoe je een product ontwerpt
- Lessen in installatietechniek
- Programmeren van producten en innovaties als zonnepanelen
- Berekenen van projectkosten
- Projecten managen en producten maken volgens planning
- Nederlands, Engels en rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Stage lopen
De opleiding duurt 4 jaar. Het gehele laatste jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
Mechatronica
Ga jij een compleet olieboorplatform bouwen? Of een nieuwe windturbine die op een schone manier elektriciteit opwekt? Het soort projecten waarmee je te maken kunt krijgen is oneindig. Je kunt letterlijk met allerlei projecten te maken krijgen. Wat duidelijk is: jij bent een bepalende factor in een project. Dat komt door je kennis van mechanica, elektronica en informatie- en communicatietechnologie.
Je gaat je straks bezighouden met het oplossen van mechatronische problemen. Daarvoor werk je het ontwerp van producten uit in hanteerbare documenten voor de productieafdeling. Je monteert en repareert mechatronische (half)producten. Je begeleidt en stuurt het werkproces. Je voert (kwaliteits)controle uit op werkzaamheden. Je begeleidt medewerkers, je maakt en leest tekeningen, je stelt begrotingen op en bewaakt die.
Werktuigbouwkunde (locatie Bergen op Zoom)
Als technicus engineering werktuigbouwkunde ben jij de manager van een proces om een constructie helemaal op te bouwen. Dat begint al bij het ontwerp en gaat door tot aan het onderhoud van de constructie. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan het slagen van projecten in bijvoorbeeld de energiesector, scheepvaart, offshore of industrie. In binnen- of buitenland.
Ben jij geïnteresseerd in techniek en vind je het leuk om te plannen en organiseren? Kun jij goed denken in modellen en tekeningen? Dan is dit een opleiding voor jou.
Na je opleiding
Hier kun je gaan werken
Je kunt na je studie Technicus engineering vaak werken als ontwerper, projectleider of verkoper in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek of mechatronica. In bedrijven die werken met metaal kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de technische dienst of op de afdeling storing en onderhoud. Bij productie- en servicebedrijven werk je aan elektrotechnische machines, apparatuur en/of de automatisering hiervan.
Doorstuderen? Dat doe je zo:
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Technicus engineering op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Voorbeelden van studies zijn:
- Werktuigbouwkunde
- Elektrotechniek
- Mechatronica
- Technische natuurkunde
- Industrieel product ontwerpen
Leerweg
BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.
Begeleiding
Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.
Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.
Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.
Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.
Zo word je toegelaten
- Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
- Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
- Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
Keuzedelen
Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.
Volg deze extra vakken
Bij de opleiding Technicus engineering kun je onder andere deze keuzedelen volgen:
- Digitale vaardigheden gevorderd
- Duurzaamheid in het beroep D
- Oriëntatie op ondernemerschap
- Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
- Digitale technieken en productievoorbereiding I
- Embedded Design
Leslocaties
De uitstroom richting Werktuigbouwkunde wordt gegeven in Bergen op Zoom. De uitstroom richting Mechatronica wordt gegeven op beide locaties.
Breda
- BOL
Bergen op Zoom
- BOL
Dit kost het
Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.
Wettelijke bijdrage schoolkosten | |
schooljaar 2020-2021 (BOL) | € 1.202,- |
* Het les- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).
Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten
Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?
Aanmelden
Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.
Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.