Instructeur mbo Breda

Leerweg BBL
Duur 1,2 jaar
Niveau 4
Crebo 25575

In het kort

Werk jij graag met studenten? Met mensen van verschillende culturen? Waarvan ieder een eigen manier van leven heeft? Dan is de opleiding instructeur mbo iets voor jou. Als instructeur mbo werk je met studenten van het mbo. Dit zijn studenten met verschillende niveaus. Je begrijpt dat het leven van iedere student anders is. Daar praat je over met ze. Soms werk je één op één met een student. Andere keren werk je met een groep. Het is jouw taak om studenten klaar te maken voor het echte werk. Bijvoorbeeld door wat ze op school leren in de praktijk te oefenen. Daarvoor werk je samen met mensen uit het vak. En met het onderwijsteam. Samen zorgen jullie ervoor dat de student alle steun krijgt. Dankzij jou weten studenten alles van het beroep dat ze straks gaan doen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding instructeur mbo iets voor jou?

Droom jij van een baan in het onderwijs? Het liefst met studenten van het mbo? Kun jij je goed voorstellen hoe het leven van een ander is? En kun jij met iedere student daar goed over praten? Dan is de opleiding instructeur mbo iets voor jou.

Tijdens de opleiding

Als instructeur mbo werk je graag met verschillende studenten. Met allemaal een andere cultuur of een ander niveau. Jij begrijpt hoe het leven van de student is. Je snapt bijvoorbeeld dat de ervaring van iedere student anders is. Jij snapt precies dat iedereen op een andere manier werkt. Het is jouw taak om studenten klaar te maken voor een baan. Zodat ze na hun opleiding met succes hun werk doen. Je kent veel mensen die jouw studenten graag willen helpen. Samen zorgen jullie ervoor dat studenten een fijne ervaring hebben op een werkplek. Bij jou voelen ze zich veilig. Of je nu één op één werkt met een student of in groepen. Je werkt goed samen met het onderwijsteam. Samen kijken jullie wat er nodig is om jullie werk te doen.

 

Dit leer je tijdens de opleiding

 • werken met groepen studenten
 • één op één werken met studenten
 • kennis delen met studenten
 • een goede sfeer in de klas maken
 • examentraining
 • professioneel werken
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen

 

Na je opleiding

Na de opleiding instructeur mbo werk je als instructeur binnen een mbo-opleiding. Je kiest zelf een vak of beroep dat jij leuk vindt. 

 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding instructeur mbo? Dan kun je verder studeren aan het hbo.

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt.

Meer informatie over het toelatingsrecht: https://www.curio.nl/faq/?t=toelatingsrecht 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 16 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding niveau 4.  https://stagemarkt.nl/

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

Je bespreekt met de studieloopbaanbegeleider hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding instructeur mbo kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • combinatiefunctionaris IKC/brede school
 • creatief talent gebruiken
 • werken met verschillende culturen
 • specialist passend onderwijs
 • onderwijsassistent in het vo of mbo
 • voorbereiding hbo
 • voorbereiding pabo
 • werken op een internationale banenmarkt

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.

We hebben nog even geen cijfers over deze opleiding. Zodra we de juiste informatie hebben, lees je dat hier.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Instructeur MBO, Breda BBLHulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.