Technicus mobiele werktuigen Breda

Leerweg BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25247

In het kort

Lijkt het je leuk om ingewikkelde machines te repareren? En tegelijk een team met collega’s aan te sturen? Tijdens de opleiding technicus mobiele werktuigen leer je alles over machines uit de sector techniek, infrastructuur en bouw. Je wordt ook klaargestoomd tot een goede leider van een team van monteurs.

Downloads

Alle details


Is de opleiding technicus mobiele werktuigen iets voor jou?

Ben jij heel technisch? En goed met cijfers? Dat heb je nodig om werkplannen en offertes voor je klanten te maken. Jij bent daarnaast een geboren leider; je vindt het leuk om samen te werken met collega’s en ze beter in hun werk te maken. Ben je ook sociaal en heb je graag contact met klanten? Dan is deze opleiding wat voor jou! 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding technicus mobiele werktuigen leer je vooral hoe je ingewikkelde machines uit de sector techniek, infrastructuur en bouw repareert en onderhoudt. Dit leer je tijdens je studie: 

 • Storingen analyseren en kijken welk materiaal nodig is om ingewikkelde machines te repareren. 
 • Leiding geven aan een team van monteurs. Hoe controleer je hun werk? 
 • Hoe je de klant of opdrachtgever het beste adviseert over de machines. 
 • Offertes en werkplanningen maken. Hoe bereken je wat alles kost? 
 • Alles over het onderhoud van verschillende ingewikkelde machines. Je leert over de onderdelen van de apparaten. 
 • Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als technicus mobiele werktuigen ga je bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • Landbouwmechanisatiebedrijf 
 • Loon- of verhuurbedrijf 
 • Grond-, water- en wegenbouwbedrijf 
 • Bedrijf in mobiele interne transportmiddelen 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Technicus mobiele werktuigen op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Wat denk je van een (Werkplaats)Managementopleiding? Je kunt ook interne vervolgopleidingen volgen bij importeurs, fabrikanten en ontwerpbureaus.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Technicus mobiele werktuigen kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Onderhoud kleine verbrandingsmotoren
 • Digitale vaardigheden basis
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Klantcontact en verkoop
 • Oriëntatie op ondernemerschap

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.