Allround monteur mobiele werktuigen Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25241

In het kort

Hou jij van sleutelen aan machines? Krijg jij een kick als een kapotte machine dankzij jou weer werkt? Tijdens de mbo-opleiding allround monteur mobiele werktuigen leer jij alles over ingewikkelde machines in de techniek, infrastructuur en bouw. Een storing? Daar weet jij raad mee. Jij bent straks de expert in deze werktuigen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround monteur mobiele werktuigen iets voor jou?

Als allround monteur mobiele werktuigen ben je goed in techniek. Jij houdt ervan om de hele dag met je handen bezig te zijn. Je werkt nauwkeurig, want je hebt te maken met ingewikkelde machines. Je bent niet bang om met elektriciteit te werken en je kunt goed plannen. Het werk moet namelijk wel op tijd af zijn voor je klant. Dat is uitdagend werk.  

Tijdens de opleiding

Als toekomstig allround monteur mobiele werktuigen leer jij tijdens je opleiding vooral hoe je ingewikkelde machines uit de sector techniek, infrastructuur en bouw aan de praat krijgt en onderhoudt. Wat je onder andere leert tijdens je studie: 

 • Hoe je onderhoud uitvoert aan ingewikkelde machines.  
 • Storingen analyseren en ingewikkele machines repareren. 
 • Inspecteren, testen en keuren van machines en installaties. 
 • Hoe je de klant of opdrachtgever het beste adviseert over de machines. 
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als allround monteur mobiele werktuigen ga je bijvoorbeeld aan de slag bij: 

 • Landbouwmechanisatiebedrijf 
 • Loon- of verhuurbedrijf 
 • Grond-, water- en wegenbouwbedrijf 
 • Bedrijf in mobiele interne transportmiddelen 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo niveau 3 Allround monteur mobiele werktuigen op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, de studie Technicus Mobiele Wertktuigen. 

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Allround monteur mobiele werktuigen kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Onderhoud kleine verbrandingsmotoren

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.