Marketing & communication specialist Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25727

In het kort

Tijdens onze 3-jarige opleiding maak je kennis met alle onderdelen van marketing en communicatie. Denk aan het vormgeven van (online) reclames, het ontwikkelen en populair maken van nieuwe producten en de inzet van influencers. Door het inzetten van levensechte projecten voor échte opdrachtgevers leren we je de theorie in de praktijk te brengen. Ook ga je tijdens de opleiding 2 keer op stage zodat je het vak ook in de praktijk leert.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Marketing & communication specialist iets voor jou?

Marktonderzoek doen, signaleren van en inspelen op ontwikkelingen en trends, acties bedenken, (online) marketingcommunicatieplannen schrijven, voorlichting geven. Je leert het tijdens de opleiding marketing en communicatie. Verder leer je wat een huisstijl is, wat er komt kijken bij drukwerk, hoe je social media en een website onderhoudt en werk je met vormgevingsprogramma’s. Kortom: wat speelt er in de markt, hoe kan je daar op inspelen en hoe ga je jouw boodschap overbrengen?

Tijdens de opleiding

In het eerste halfjaar van de opleiding maak je kennis met zowel het brede deel van zakelijke dienstverlening (altijd handig!) als specifiek met marketing en communicatie. Na dit half jaar ligt de focus volledig op het uitbouwen van de gelegde basis: nóg meer marketing en communicatie onderwerpen en het geleerde ook gelijk toepassen in projectopdrachten; waar mogelijk zelfs i.s.m. échte opdrachtgevers.

Ieder leerjaar bestaat uit 4 periodes. In deze periodes vinden zowel lessen als projecten als bedrijfsbezoeken, enz. plaats. Per periode wordt de voortgang bijgehouden. De examens zijn verspreid over de 3 leerjaren en zullen zowel op school als in de praktijk (stage) plaats vinden.

Marketing en communicatie is een breed vakgebied waarbij de onderwerpen heel divers zijn. Deze onderwerpen komen verspreid over de 3 leerjaren aan bod in de opleiding. Uiteraard gaan we de geleerde theorie zoveel mogelijk toepassen in praktische opdrachten: bij projecten en tijdens de stages. Het bedrijfsleven proberen we waar mogelijk ook te betrekken uiteraard! Denk aan gastlessen, bedrijfsbezoeken, opdrachten en beoordelingen vanuit de praktijk.

Wat je nog meer leert

Binnen de vakgebieden marketing en communicatie komen diverse onderwerpen aan bod: consumenten (B-to-C)marketing en bedrijven (B-to-B)marketing, marktverkenning en -onderzoek, sales, interne en externe (bedrijfs)communicatie, winkelcommunicatie, huisstijl, voorlichting en public relations etc.

Uiteraard komt online marketing ook uitvoerig aan bod: social media, online adverteren, zoekmachinemarketing (SEO/SEA), Google Analytics en gaan we aan de slag met het vormgeven van een (eigen) website.

Ook vormgeving is een belangrijk onderdeel; je leert bijvoorbeeld werken met Photoshop, Illustrator en InDesign.

Ter ondersteuning worden ook diverse financiële en economische onderwerpen behandeld. Verder krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Stage

Leerjaar 1: geen stage, wel verkenning van en samenwerking met bedrijfsleven.

Leerjaar 2: half jaar stage, half jaar school.

Leerjaar 3: half jaar school, half jaar stage.

Een stageplek bij een erkend leerbedrijf regel je zelf, maar de stagecoördinator en docenten helpen je hier natuurlijk bij.

Studietempo

Blijkt dat je de opleiding versneld kunt doorlopen? We helpen je graag om de opleiding in twee jaar te voltooien. Mocht je meer tijd nodig hebben om de opleiding te doorlopen? Ook dat is een optie. Maatwerk is altijd bespreekbaar.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Met deze opleiding kun je aan de slag op de communicatie- of marketingafdeling van allerlei soorten bedrijven en organisaties. Zowel in het bedrijfsleven als bij een overheidsinstelling. Je kunt ook gaan werken bij een specifiek communicatie- of marketing bureau, een reclamebureau, een evenementenbureau of een marktonderzoekbureau. Je zou zelfs je eigen bedrijf kunnen starten!

Mogelijke beroepen na deze opleiding zijn bijvoorbeeld online marketeer, PR-medewerker/voorlichter of algemeen marketing en communicatiemedewerker.

 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Marketing & communication specialist op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Commerciële Economie, Marketing Management, HBO Communicatie, Creative Business, Leisure Management, Marketing & Sales, Communication & Multimedia Design, of een Associate Degree.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Marketing & communication specialist kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Commercie
  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Internationaal 2: werken in het buitenland
  • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
  • Hbo-doorstroom handel
  • Spaans A2/B1 in het beroepsonderwijs
  • Voorbereiding HBO
  • Ondernemerschap MBO
  • Doelgericht tekstschrijven
  • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
  • Basis webdevelopment
  • Marketing verdieping
  • Persoonlijk profileren
  • Online marketingverdieping

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Marketing & Communication Specialist, Breda, BOL
Marketing & Communication Specialist, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.