Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Roosendaal, Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25477

In het kort

Zorg jij er straks voor dat mensen met een lichamelijke van verstandelijke beperking zelfstandiger kunnen leven? Tijdens de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg leer jij hoe je helpt om zoveel uit het leven te halen! Jij denkt in mogelijkheden en je bent een echte optimist. Tover jij een glimlach op het gezicht van jouw patiënten?

Downloads

Alle details


Is de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg iets voor jou?

De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg kan goed tegen stress. Je komt in dit beroep namelijk vaak in lastige en emotionele situaties terecht. Je kunt je goed inleven in mensen en je bent positief. Denk jij in mogelijkheden in plaats van problemen? Heb je een flink doorzettingsvermogen? En krijg je een goed gevoel van mensen helpen? Dan is deze opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg wat voor jou!

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je lessen in de zorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zingtuiglijke of meervoudige beperkingen. Je leert over de verschillende uitdagingen die mensen met een beperking kunnen hebben, zoals:

 • Problemen door een beperking of ziekte
 • Problemen door het zorgsysteem in Nederland

Je leert ook om creatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van patiënten. En je ervaart hoe je professioneel omgaat met je eigen emoties in moeilijke situaties.

Heb je een mbo-diploma in MZ niveau 3? Of verzorgende IG? Dan kun je instromen in het derde jaar van de studie. De opleiding duurt dan nog 1 jaar.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Je kunt in de gehandicaptenzorg bijvoorbeeld aan het werk als:

 • Activiteitenbegeleider
 • Groepsbegeleider
 • Persoonlijk begeleider

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg op zak? Dan kun je doorstromen naar de hbo-opleiding Gehandicaptenzorg.

Leerwegen

BOL

Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL

Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend gedrag
 • Zorginnovatie en technologie
 • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
 • Voorbereiding HBO
 • Mensen met een licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Verplegende en verpleegtechnische handelingen
 • Internationaal I: Overbruggen

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.