Kindprofessional Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 23285

In het kort

Droom jij van een baan als kindprofessional? Maar kun je geen keuze maken tussen de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent? Als kindprofessional ben je beiden. Je werkt in een kinderopvang of als assistent in het onderwijs. Je beantwoordt vragen over voeding en begeleiding en je weet alles over de ontwikkeling van het kind. Je geeft professionele begeleiding die past bij het onderwijs of de kinderopvang waar je werkt. Werk je liever op een brede school of integraal kindcentrum (IKC)? Ook dat is mogelijk met deze opleiding.  

Downloads

Alle details


De opleiding kindprofessional kun je op drie locaties volgen. Samen met Scalda verzorgen wij de opleiding in Bergen op Zoom. Maar je kunt de opleiding ook in Roosendaal of Breda volgen. Daar organiseren wij de opleiding kindprofessional.  

Tijdens de opleiding kindprofessional volg je vakken van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en van de opleiding onderwijsassistent. Je leert dus over veel verschillende onderwerpen.   

Is de opleiding kindprofessional iets voor jou? 

Met de opleiding kindprofessional leer je alles over de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Als kindprofessional werk je mee aan de opvoeding en verzorging van kinderen. Het liefst doe je dat op een leuke manier, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen of liedjes te zingen. Maar ook met boekjes lezen, rollenspellen en sport en bewegen steun jij de ontwikkeling van kinderen. Je bent creatief en zorgzaam. Je zit boordevol ideeën om leuke activiteiten te organiseren. Je kunt goed overweg met kinderen en ook met de ouders of verzorgers maak je graag een praatje. Je werkt goed samen met collega’s en samen zorgen jullie voor een positieve dag.  

Vind jij het leuk om fysiek bezig te zijn? Door met kinderen te spelen en ze op te tillen? Of help je kinderen graag met hun huiswerk? Hou jij altijd een oogje in de gaten wanneer kinderen rondrennen? En weet je precies wie wat aan het doen is? Dan is deze studie echt iets voor jou.

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens de opleiding kindprofessional:  

 • kinderen helpen bij hun ontwikkeling 
 • kinderen helpen met persoonlijke verzorging  
 • activiteiten voor de ontwikkeling van kinderen voorbereiden en uitvoeren 
 • begeleidingsplannen schrijven en uitvoeren 
 • samenwerken met collega’s en ouders 
 • het werk van een onderwijsassistent 
 • docenten steunen 
 • lesgeven aan groepjes kinderen of een hele klas 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Tijdens het eerste en tweede schooljaar loop je daarom 2 dagen per week stage. In het derde jaar zijn dit 3 dagen per week. De school zorgt voor een plek waar jij stage kunt lopen.  

Voor je stage heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Op de kinderopvang en in peuterspeelzalen is deze 2 jaar geldig. Dat betekent dat je tijdens de opleiding 2 keer een VOG moet aanvragen. Hou hier rekening mee.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding kindprofessional kun je hier aan de slag:  

 • integraal kindcentrum (IKC)  
 • basisonderwijs 
 • kinderdagverblijf 
 • buitenschoolse opvang (BVO) 
 • peuterspeelzaal 
 • brede school 

Doorstuderen? Dat doe je zo:

Ben je klaar met de opleiding kindprofessional? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de pabo of aan de opleiding pedagogiek.  

Let op: het is belangrijk dat je de juiste vakken kiest om verder te studeren aan het hbo. Praat hierover met je mentor.  

Leerwegen

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voordat je stage gaat lopen.  

 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken 

Bij de opleiding kindprofessional kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Expressief talent 
 • Gezonde leefstijl 
 • Ontwikkelingsgericht werken in de VVE (voor niveau 3)​​​​​​​
 • Voorbereiden PABO (voor niveau 4)
 • Voorbereiding HBO (voor niveau 4)
 • Brede school/ IKC (voor BOL-volwassenen en BBL)

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Voor je stage heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Op de kinderopvang en in peuterspeelzalen is deze 2 jaar geldig. Dat betekent dat je tijdens de opleiding 2 keer een VOG moet aanvragen. Hou hier rekening mee.  

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Kindprofessional Breda BOL
Kindprofessional Roosendaal BOL

Bergen op Zoom

Meld je via deze link aan voor de locatie Bergen op Zoom.

Vragen over de opleiding kindprofessional in Bergen op Zoom? Stuur je vragen naar Ivonne van der Made of Loes Remmers 

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.