Salonmanager dame/heer Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25644/25645

In het kort

Lijkt het jou wat om een team van kappers aan te sturen van een eigen kapperszaak te hebben? Na de opleiding salonmanager dame van salonmanager heer ben je niet alleen haarstylist, maar ook ondernemer. Zo weet je alles over leidinggeven, administratie voeren en reclame maken. Daarnaast knip, kleur, föhn, stijl en vlecht je de mooiste creaties. Een praatje met de klant hoort er ook altijd bij.

Downloads

Alle details


Is de opleiding salonmanager iets voor jou?

Een salonmanager is leidinggevende of eigenaar van een kapperszaak. Naast knippen, stylen, kleuren en advies geven, ben je ook ondernemer. Dat houdt in dat je het team aanstuurt, de bedrijfsvoering verzorgt, trainingen ontwikkelt en reclame maakt voor de salon en de producten. Het is dus belangrijk dat je commercieel bent ingesteld. Verder werk je hygiënisch en houd je rekening met het milieu.  

Je komt met veel mensen in contact en je bent het visitekaartje van de kapsalon. Daarom is het belangrijk dat je er verzorgd en representatief uitziet. Je wordt echt opgeleid tot iemand die zelfstandig een kapsalon kan leiden.  

Je leert tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding salonmanager ontwikkel je kennis en vaardigheden die je dagelijks in je werk nodig hebt, zoals: 

 • vakkennis toepassen 
 • representatief overkomen 
 • plannen en organiseren 
 • op de behoeften en verwachtingen van de klant richten 
 • instructies en procedures opvolgen 
 • formuleren en rapporteren 
 • ondernemend en commercieel handelen 
 • begeleiden en aansturen 
 • samenwerken 
 • netwerken en relaties bouwen 

De opleiding salonmanager duurt 3 jaar. Je kiest voor de opleiding salonmanager dame of salonmanager heer. Bij beide opleidingen ga je 3 of 4 dagen per week naar school. Daarnaast loop je 1 of 2 dagen per week stage bij een erkende kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een passende stage. Hoe je dit doet en welke stageplekken er allemaal zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Tip: Maak een mooie brief over jezelf, ga langs bij kapperszaken in de regio en vraag of ze een stageplek hebben. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Een salonmanager is leidinggevende of eigenaar van een kapsalon. Je kunt bij verschillende typen kappersbedrijven aan de slag. Van gespecialiseerde dames- of herensalons, barbershops, gemengde kapsalons tot specifieke kapsalons. Denk hierbij aan modegevoelige en trendy salons. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je mbo-niveau 4 diploma salonmanager op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt ook direct aan het werk als kapper, zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in een kapsalon. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 3 of 4 dagen in de week naar school. Daarnaast loop je 1 of 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding salonmanager kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Barbier
 • Visagie
 • Hairstyling
 • Imagestyling
 • Nagelstyling
 • Ondernemend gedrag 3-4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
jaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-
jaar 2020-2021 (BBL niveau 3 en 4) € 606,-

* Het les- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.