Salonmanager (doorstroom opleiding) Breda, Roosendaal

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 4
Crebo 25401

In het kort

Lijkt het jou wat om een team van kappers aan te sturen van een eigen kapperszaak te hebben? Na de opleiding salonmanager ben je niet alleen haarstylist, maar ook ondernemer. Je weet alles over leidinggeven, administratie voeren en reclame maken. Daarnaast knip, kleur, föhn, stijl en vlecht je de mooiste creaties. Een praatje met de klant hoort er ook altijd bij.

Downloads

Alle details


Is de doorstroom opleiding salonmanager iets voor jou?

Deze doorstroom opleiding salonmanager (crebo 25401) op niveau 4 in de BBL-vorm is een verkorte opleiding voor studenten die de opleiding allround kapper op niveau 3 hebben afgerond. Voor alle andere studenten zijn er de opleidingen salonmanager dame of salonmanager heer.

Je leert tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding salonmanager ontwikkel je kennis en vaardigheden die je dagelijks in je werk nodig hebt, zoals: 

 • vakkennis toepassen 
 • representatief overkomen 
 • plannen en organiseren 
 • op de behoeften en verwachtingen van de klant richten 
 • instructies en procedures opvolgen 
 • formuleren en rapporteren 
 • ondernemend en commercieel handelen 
 • begeleiden en aansturen 
 • samenwerken 
 • netwerken en relaties bouwen 

Deze top-opleiding salonmanager duurt 1 jaar. Je gaat 1 dag in de week naar school. Daarnaast loop je 3 of 4 dagen per week stage bij een erkende kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een passende stage. Hoe je dit doet en welke stageplekken er allemaal zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Tip: Maak een mooie brief over jezelf, ga langs bij kapperszaken in de regio en vraag of ze een stageplek hebben. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Een salonmanager is leidinggevende of eigenaar van een kapsalon. Je kunt bij verschillende typen kappersbedrijven aan de slag. Van gespecialiseerde damessalons, gemengde kapsalons tot specifieke kapsalons. Denk hierbij aan modegevoelige en trendy salons. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je mbo-niveau 4 diploma salonmanager op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt ook direct aan het werk als kapper, zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in een kapsalon. 

Leerwegen

BBL

Bij een BBL-opleiding ga je 1 dag in de week school. Daarnaast werk je 3 of 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten op de doorstroom opleiding salonmanager

 • Je hebt een mbo-diploma allround kapper op niveau 3 behaald.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding salonmanager kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Barbier
 • Visagie
 • Hairstyling
 • Imagestyling
 • Nagelstyling
 • Ondernemend gedrag 3-4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding salonmanager.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.