Sport- en bewegingsleider Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25415

In het kort

Als sport- en bewegingsleider coach je verschillende typen mensen bij hun sportactiviteiten. Je maakt jongeren enthousiast, helpt mensen met een handicap en begeleidt gezonde mensen. Het is dus belangrijk dat je sociaal bent en goed met mensen om kunt gaan. Je bedenkt zelf de activiteiten. Daarbij houd je rekening met wat de mensen leuk vinden en wat goed voor ze is. Je weet hoe je leiding moet nemen en hoe je les moet geven. Verder organiseer je wedstrijden, toernooien en evenementen. Hierbij komen jouw organisatie-skills en creativiteit van pas. Natuurlijk ben je zelf ook lekker sportief!

Downloads

Alle details


Is de opleiding sport- en bewegingsleider iets voor jou?

Sport je op hoog niveau en wil je daarnaast een mbo-opleiding volgen? Dat kan bij het Johan Cruyff College Roosendaal! Op het Johan Cruyff College volg je onderwijs samen met andere topsporters, afkomstig uit verschillende takken van sport. Je leert zo niet alleen met, maar ook van elkaar. In het studieprogramma houden we optimaal rekening met je sportieve verplichtingen, trainingen en wedstrijden. Daarnaast kun je de opleiding tijdens trainingskampen voortzetten met behulp van bijvoorbeeld internet, intranet en e-mail. 

Lijkt het jou leuk om mensen te begeleiden bij het sporten? Ben je sportief en maak je anderen graag enthousiast? Dan is de opleiding sport- en bewegingsleider écht iets voor jou! Je leert hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt en hoe je mensen helpt en coacht bij heel veel verschillende sporten. 

In het begin van de studie ligt de nadruk op les- en leidinggeven, didactiek en pedagogiek. Je volgt de specialisatie fitness/fysieke training en daar komt de specialisatie in je eigen sport later bij. Later worden onderwerpen behandeld die meerwaarde hebben voor je sportieve ontwikkeling, zoals voeding, mediatraining, sponsoring en contracten. 

Je leert verder tijdens de opleiding: 

 • Verzorgen van trainingen/lessen 
 • Coachen van deelnemers aan sport- en bewegingsactiviteiten 
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien, evenementen 
 • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken 
 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten 

Je leert hoe je sportbegeleiding geeft, hoe je sportlessen en toernooien opzet en hoe je trainingsprogramma’s opstelt. De lessen zijn vooral in praktijk, maar ook in theorie. Je volgt zelf ook verschillende sportlessen. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen ook bij deze opleiding. Om je verder te specialiseren kun je nog extra keuzedelen kiezen. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als afgestudeerde Sport & Coaching werk je als instructeur of (personal) trainer bij bijvoorbeeld een sportvereniging, sport- en bewegingscentrum, fitnesscentrum of buitensport-ondernemingen. Anderen werken bij de overheid (gemeente, buurtinstellingen) of bij bedrijven die sportactiviteiten organiseren zoals een vitaliteitsprogramma. De doelgroepen lopen uiteen. Denk aan begeleiding van getalenteerde sporters die spelen op topsportniveau, mensen die gezonder of actiever willen leven of mensen met fysieke problemen die weer gezond willen worden. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 4.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Voldoende hoog sportniveau. Dit betekent dat je actief bent op het hoogste niveau in jouw sport en leeftijdsklasse.
 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding sport- en bewegingsleider kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Sportmassage
 • Topsportvaardigheden 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
jaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.